Přihlásit

Ústí chce prasata lapat do ohrady (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ústí nad Labem
Ústečtí radní se rozhodli vyrazit s novou zbraní proti přemnoženým prasatům v lesích okolo krajského města. Již se nebudou spoléhat jen na to, že jejich počet dostatečně sníží odstřely místních myslivců. Chtějí je chytat do speciální ohrady.
"Je to způsob, který bychom rádi vyzkoušeli. Proto jsme se rozhodli pořídit speciální ohradu, do které bychom je chtěli chytat," uvedl radní Miroslav Král.

Velký problém
Přemnožená divoká prasata obyvatele okrajových čtvrtí a zahrádkáře doslova terorizují již několik let. Troufají si totiž nejen do zahrádkářských kolonií, ale pohybují se i v obydlených částech Ústí nad Labem. Nezřídka se stává, že Ústečané je vidí i na sídlištích.
"Třeba na Novosedlickém náměstí se pohybují celkem běžně," upozorňuje náměstek primátora Pavel Boček. Čtenáři poslali tento rok do redakce Ústeckého deníku fotografie prasat mezi panelovými domy v Doběticích nebo Krásném Březně. Další stádo zrylo trávu i u rušné Všebořické ulice.
Problém je, že myslivci, kteří prasata v honitbách střílí, do blízkosti lidských obydlí nemohou. Je tu riziko, že by někoho mohli při střelbě poranit. Proto má pomoci speciální ohrada značky Korál, která bude stát zhruba 70 tisíc korun. "Jde o zařízení, které lze rozebrat. Budeme ho tak moci přemísťovat do lokalit, kde je problém s prasaty největší," vysvětlil radní Král.
Město již má k dispozici dvě klece, ve kterých je možné odchycená zvířata převážet. Prasata, která se chytnou do ohrady, prý úředníci předají místním myslivcům.
Podle Františka Havránka z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti je odchyt černé zvěře do pastí velmi efektivní a zřejmě by se dobře uplatnil nejen v honitbách, ale i na okrajích měst, kam se divoká prasata pomalu stěhují. "Za rok se dá do správně používané a umístěné pasti chytit i desítky kusů, spíše však méně," uvedl František Havránek.
Pokud se nové ohrady osvědčí, radní by chtěli v příštích letech koupit několik dalších. Počet prasat v Česku dramaticky stoupá, protože se změnil charakter zemědělství a nemají přirozené predátory. Nepomáhá ani masivní odstřel. Například v roce 1980 myslivci zastřelili necelých 12 tisíc prasat. Nyní počty dosahují až 150 tisíc kusů prasat za sezonu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.