Přihlásit

Konzumace nalezené zvěře je riskantní (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zajíc je mezi labužníky vyhledávanou pochoutkou. V různých úpravách je ozdobou stolů především díky honům, které se konají v zimním období.
Z takových zdrojů pořízený ušák, bohužel rok od roku stále dražší, je vždy bezpečnou potravinou. Do prodejní sítě se nesmí dostat jediný kus, který by neprošel veterinární kontrolou.
Čas od času je však možné najít zajíce, nebo třeba i divočáka sražené na okraji vozovky, či po honu nedohledané v lese či na poli. Konzumace takového kusu je ale hazard se zdravím.

Pozor na tularemii
"Opatrnost a důsledná kontrola ulovené zvěře po každém honu je zcela namístě. Čas od času se totiž vyskytují v různých krajích republiky občasná ohniska nákazy tularemie, což je onemocnění zajíců, které je přenosné na člověka. Jde o bakteriální chorobu, která postihuje nejen zajíce, ale i hlodavce a mimo člověka je přenosná rovněž na domácí zvířata," sdělil Právu některá rizika veterinární lékař a také nimrod Igor Piller.
Podle něj takto nakažení zajíci ztrácejí plachost, někdy se dají i celkem bez problémů chytit, jejich srst je zježená. U případně nalezeného mrtvého kusu už příznaky nelze spolehlivě poznat, o to je riziko konzumace takového masa větší. K nákaze lze přijít i drobným poraněním, například škrábnutím při stahování zvěřiny.
Tularemie se jako onemocnění u člověka projevuje v několika formách. Provází ji obvykle vysoké teploty, atypický zápal plic či zvětšení mízních uzlin. Nemoc je léčitelná antibiotiky.
Případný zájemce o takto nabyté maso si musí uvědomit i další celkem nepříjemné okolnosti. Mimo to, že je zajíc kontaminován infekcí i ve zmraženém stavu, je to především fakt, že se vystavuje i trestnímu stíhání za pytláctví.
Už dva kusy nalezené například ve vozidle řidiče představují vyšší hodnotu než pět tisíc korun a tedy i možnost postihu až na dva roky vězení.

Zajíců je málo
V letošním roce se zřejmě příliš zajíců do obchodů, stejně jako tomu bylo loni, nedostane. Jejich stavy jsou nízké a výřady po honech byly podprůměrné, v mnoha honitbách se dokonce plánované lovy neuskutečnily vůbec.
"Může za to podle mého názoru studené a mokré jaro a následně suché loňské léto. Zajícům, kteří se rodí v březnu, totiž příroda nepřipravila dostatečně vhodné podmínky k přežití mladých. A obávám se, že tomu bude tak i letos," nastínil Piller nepříliš radostnou prognózu.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.