Přihlásit

Příroda obvykle situaci vyřeší sama (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ROKYCANSKO
Problematika černé zvěře je podle ochránců přírody velice složitá. Velké prosincové naháňky na divočáky v Brdech vyvolaly také negativní reakce, ke kterým bohužel přispěla i některá média. "Přitom to jsou jen snahy situaci nějak řešit," říká Pavel Moulis, předseda ZO ČSOP Rokycany.

Jak divočáci škodí v rokycanském regionu?

Černá zvěř škodí převážně na polích, a to sběrem potravy, zválením úrody či na loukách, kde hledá hraboše, larvy a podobně. Lesu naopak prospívá. Nicméně platí, že všeho s mírou. Na Rokycansku jsou problémy převážně na pozemcích, kde hospodaří Příkosická, a.s., a Kladrubská, a.s. V Příkosické proběhlo i jednání ke škodám. Je nutné říci, že i zemědělci by měli dbát na to, aby lov černé zvěře byl pro myslivce snadnější. K určitému zlepšení již dochází, ale stále se dá dělat více.

Je pravda, že jsou divočáci přemnožení?
Černá zvěř se velice dobře aklimatizovala. Její lov je obtížný a vykonává jej jen několik málo myslivců v jednotlivých sdruženích. Byť počet střelených kusů roste, stavy neklesají. Na vině je špatná sociální struktura černé zvěře. Do reprodukce se tak zapojují i nedospělé kusy. Současně se zvyšuje potravní nabídka (řepka, obilí, kukuřice), což přispívá nejen k obtížnosti lovu, ale i k rychlejšímu pohlavnímu dospívání. Těch faktorů je samozřejmě více.

Pomohly by nějak změny v legislativě?
Nejsem zastáncem velkých změn, takže si nemyslím, že připravovaná novela příliš vyřeší. Spíše by se mělo změnit hospodaření v krajině a komunikace mezi zemědělci - lesníky - myslivci - ochránci přírody tak, aby vše probíhalo v souladu s přírodou.

Proč velké naháňky v Brdech vzbudily takový zájem médií?
Nemyslím si, že by akce v Brdech byly něco mimořádného. Akorát došlo k domluvě mezi sdruženími, že uspořádají naháňku v jeden den. Tím došlo k většímu tlaku na zvěř a výsledek podle toho také vypadal. Jinak naháňky probíhají o víkendech, někdy i v týdnu, a tak výsledek nebývá znám. Přítomnost médií způsobila, že někteří odpůrci myslivosti měli možnost se do diskuse zapojit. Je však také nutno připomenout, že pokud situaci s černou zvěří nevyřeší člověk, vyřeší si ji příroda sama. Má dostatek samoregulačních opatření, aby si s tím poradila, a nebylo by to poprvé.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.