Přihlásit

Teplo může rozmnožit hraboše (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lednové teploty jsou srovnatelné s loňskem

Táborsko
Jasno a rtuť vystoupala téměř až k osmi stupňům Celsia. Tak včera odpoledne vypadal začátek týdne v Táboře. Místo toho,abychom odklízeli přívaly sněhu, můžeme se vystavovat zářícímu slunci. Zmatené počasí spíše než zimu připomíná jaro. Podle meteorologa Leona Polívky, jsou ale teploty zatím srovnatelné s loňskem.
"Loni na začátku ledna se také teploty držely nad nulou, kromě prvních tří dnů, kdy se v noci dostaly pod nulu. Ochlazení přišlo až jedenáctého, kdy bylo mínus pět stupňů," zhodnotil meteorolog s tím, že nejvíce stupňů ukazoval včera teploměr přesně ve 14.20 hodin, a to 7,6 stupně.
Jarní počasí se ale odráží v odběrech tepla například v Bechyni. "Odběry jsou samozřejmě menší. Jaký je ale přesný rozdíl v porovnání v loňskou zimou, v tuto chvíli nemohu určit," sdělil František Vlaha, předseda představenstva společnosti Erding, která v Bechyni vyrábí teplo ze slámy od zemědělců.
I přesto, že firma dodává méně tepla, lidé mohou zůstat klidní. "Zatím nepředpokládám, že by počasí nějak ovlivnilo cenu tepla a my bychom zdražovali," uklidňuje František Vlaha odběratele.
Předpovědi bedlivě sledují zemědělci. Od podzimu mají oseté ozimy, které potřebují vláhu. "Neříkám, že současný stav je dokonalý, ale také není tragický. Ideální by bylo, kdyby v nejbližších dnech napadl sníh nebo alespoň zapršelo," míní František Strnad ze Zemědělského družstva Pojbuky. Pokud by ale současné vyšší teploty vládly i nadále, mohlo by to v některých oblastech znamenat rozmnožení hrabošů a myší na polích. Ty ničí ozimou řepku a jeteloviny.

V botanické zahradě pučí šeříky
Neobvykle teplá zima sice nenechává v klidu zemědělce, zvířata v táborské Zoo Větrovy si ale počasí užívají. Návštěvníci se tak alespoň nemusejí obávat, že by výběhy byly prázdné.
"Pro nás jsou tyto teploty plusem. Návštěvnost je totiž vyšší, než v jiných zimních měsících. Zvířata počasí vnímají jako takové příjemné jaro, takže jsou celkově aktivnější a pobývají venku ve výbězích," potvrdila mluvčí zoo Lenka Hrubá.
Zmínila, že zvířata se na české klimatické podmínky adaptovala. "Například medvědi v zoologické zahradě nezimují a lidé je tak mohou vidět i v těchto měsících. Zvířata mají kvůli teplu řidší srst, což není moc příznivé, když přijdou mrazy. Jejich ubikace jsou proto vytápěné," vysvětlila Lenka Hrubá s dovětkem, stěžovat by si teď mohli snad jen arktičtí vlci.
Obavy mají ale zahrádkáři. Teplé počasí totiž nesvědčí ovocným stromům. "V žádném případě není pro ovocné dřeviny dobré, aby teplé počasí trvalo dlouho. Pokud začne strom plodit mízu, hrozí nebezpečí, že namrzne ve dřevě," vysvětluje tajemník územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Stanislav Devera.
Dodává, že velkou hrozbou pro úrodu jsou velké teplotní skoky. "Pokud by se pupeny probudily a třeba v únoru došlo k prudkému ochlazení, mráz by je mohl poškodit," dodává Stanislav Devera.

Nabílené stromy
Zahrádkářům doporučuje, aby počkali s předjarním řezem stromů alespoň do března. "V tomto počasí mají být kmeny ovocných stromů a i silnější větve nabílené nebo alespoň zastíněné. Barva totiž odráží slunce a zabraňuje, aby kmen pukl. Pokud to lidé před zimou nestihli, mohou to dohnat i nyní," uzavírá Stanislav Devera.
V táborské botanické zahradě zástupkyně vedoucí Petra Vokounová pozorovala jen drobné změny. "Napučely nám šeříky, zlatice či jasmíny, což není obvyklé. Rostou také trávy, které by měly odpočívat," uvedla Petra Vokounová s tím, že práce v zimní botanické zahradě se odehrávají hlavně ve skleníku, kde pracovnice chystají osení, rostliny přesazují, prořezávají či přebírají semínka, která pak rozesílají kolegům do jiných zahrad.
Zatímco lidé si teplo pochvalují, rybáři jsou nervózní. Rybám totiž prospívá standardní průběh zimy, to znamená zamrzlá hladina. "Mají odpočívat, být méně aktivní, aby se neoslabovaly a nedocházelo k úbytkům energetických zásob. To současné teploty neumožňují, a proto hrozí úhyny," uvedl Oldřich Pecha ze Štičí líhně Esox v Táboře.
Podle něj jsou nejvíce ohroženi kapři, kteří žijí v komorových rybnících. "Jde o specifické nádrže, které jsou hodně hluboké a ryby v nich mohou přezimovat. Na Táborsku je to Košín nebo hlavatecký rybník," upřesnil Oldřich Pecha. Štiky a candáty současné teplo ohrožuje méně.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.