Přihlásit

Za zbraněmi hraběcími i pytláckými (týdeník Rozhlas)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na státním hradě Křivoklát může návštěvník vidět nejen gotické interiéry, bohatou zámeckou knihovnu anebo galerii šlechtických portrétů, ale také loveckou expozici. Vždyť lov k životu aristokracie vždycky patřil.
S kastelánem Luďkem Frenclem vstupujeme do Velké věže, která je dominantou hradu a v níž se lovecká expozice nachází. A vítá nás stylově vycpaný medvěd. "Traduje se, že se jedná o posledního medvěda zastřeleného ve zdejších lesích," říká kastelán, "ale skutečnost je poněkud jiná. Ten původní podlehl během času zmaru, tento je tu asi šedesát let a pochází z výběhu na Konopišti."


TROFEJE SOBĚ MILÉ
Jak se dále dozvídám, ve Velké věži bývala kdysi první expozice na hradě: "Už na konci 19. století mohli návštěvníci přicházet právě sem. Museli se ovšem objednat dopředu. A bylo na co se dívat! V jednom z prvních hradních muzeí u nás tehdejší majitelé Křivoklátu, Furstenberkové, ukazovali loveckou expozici s mnoha výstavnými trofejemi nejen z českých luhů a hájů, ale třeba i z Afriky." Jestlipak jsou zde i dnes nějaké exponáty z původního furstenberského muzea? zajímám se. "Ano, třeba tetřev anebo mnohá paroží pamatují poslední urozené majitele hradu," ukazuje můj průvodce. "Ovšem trofejí je méně, než jich tu bývalo na konci 19. století. Zhruba necelá polovina. Když totiž roku 1929 Furstenberkové hrad prodávali československému státu, vyhradili si v kupní smlouvě, že předměty "sobě milé" si mohou odvézt. To také učinili a odvezli i některá paroží."

SE ZABAVENÝMI PUŠKAMI DO MUZEA
Stoupáme po úzkém schodišti, zabudovaném v tloušťce zdi, vzhůru do prvního patra. Mimochodem, do zdi se schodiště stavitelům bez problémů vešlo; ve východní části, kde byla věž snadno napadnutelná, je zdivo silné až devět metrů. V užší části pak "jenom" šest. V prvním patře, v místnosti zaklenuté gotickou klenbou s žebry, se nachází ve starých zasklených skříních sbírka zbraní. "Jedná se zejména o zbraně lovecké, vesměs vzácné kousky mistrů puškařů," poučuje mě kastelán. "Většinou pocházejí z 18. a 19. století, ale najdeme tu i kousky novější, z počátku 20. století. Podobné bychom na lovu viděli i dnes. Pak je tu kolekce předmětů, které tak či onak se střelbou souvisejí. Prachovnice, speciální nástroje na odlévání kulek, lovecké trubky." Poté už mě kastelán vede doprostřed místnosti a upozorňuje na opravdu jedinečnou kolekci zbraní. "Každý lovecký hvozd měl odnepaměti své pytláky," říká a ukazuje přitom na kulatou prosklenou skříň, "a tady vidíte kolekci pušek, které byly pytlákům zabaveny. Furstenberkové je sbírali a pak vystavovali v muzeu. Je až neuvěřitelné, z čeho všeho se dalo střílet." A tipnete si, kolik těch zbraní je? Ne málo - kolem třiceti.

IDEÁLNÍ MÍSTO
Schodiště je čím dál užší, a tak když stoupáme ještě o patro výš, občas se rameny dotýkáme stěn. Pak vstupujeme s Luďkem Frenclem do místnosti ve druhém patře, z níž vedou čtyři okna. Uprostřed stojí modely krovu dvou různých věží. "Dnes bychom řekli, že sloužily k výběrovému řízení na konečnou podobu zastřešení jednak této věže, které proběhlo v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století, jednak věže kostela v Amalíně nad hradem," říká můj společník. Dodám, že modely jsou dokonalé. Musely být velmi pracné.
Pak už kastelán postupně otevírá čtveřici oken a díváme se z výšky čtyřiceti šesti metrů na hrad, který se rozprostírá pod námi, na městys Křivoklát, Rakovnický potok, který se dole vine, i do širého okolí - překvapivě širého. "Můžeme vidět, že naši předkové si toto místo nevybrali náhodou. Je totiž úžasně strategické. Jsme v údolí mezi ještě vyššími kopci, než je ostroh, na němž byl vystavěn hrad. Nicméně je odtud možné kontrolovat opravdu daleké okolí i příchod k hradu ze všech stran. Pro středověký hrad ideální místo!"



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.