Přihlásit

valá střelnice Placy se otevírá veřejnosti (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Příbram - Střílet na delší vzdálenost než 50 metrů? Připravovat se na střelecké závody ve střelbě velkorážní puškou nebo je dokonce pořádat? Ato všechno doma?
Pro mnoho střelců sen, který se asi nesplní. Jinak jsou na tom střelci z Příbramska.
Bývalá vojenská střelnice Placy v Příbrami se znovu otevírá. Podle její majitelky Bohdany Lukeš Milcové nabídne sportovním střelcům možnost připravovat se na závody, kde se střílí až na 300 metrů a do budoucna příležitost zazávodit si se střelci z celé republiky právě na Placích.
Během krátké doby by měla být střelnice k dispozici i veřejnosti bez sportovních ambicí - pro rekreační a kondiční střelbu nebo přípravu na zkoušky pro získání zbrojního průkazu. Střelba z brokových nebo krátkých kulových zbraní bude samozřejmě možná také. Prioritou ale zůstane střelba velkorážní puškou, které se majitelka střelnice věnuje.
Střelnice Placy je střelnice otevřená venkovní. Znamená to, že na střelce nečeká vytápěná hala s terčovým zařízením. Střelec si položí flintu do trávy nebo sněhu a střílí na terč, který si před tím musel pověsit na terčovou konstrukci třeba tři sta metrů od něj.
"Lidé, kteří střílí z velko rážních pušek, jsou na takové prostředí zvyklí, vyhledávají ho a často mu dávají přednost i před střelnicí s betonovými palposty. Na závody si počasí neobjednáte a vědět, jak se vaše zbraň chová za mrazu, deště, vedra, ve větru je faktor, který vám může vyhrát závod," doplnila majitelka střelnice. "Třista metrových střelnic je v republice velmi málo a otevření další takové dlouhé je pro střelce tak trochu svátek," popsala majitelka střelnice Bohdana Lukeš Milcová, která sama patří ke špičkovým sportovním střelcům v ČR a patří do střeleckého družstva České zbrojovky Uherský Brod. V loňském roce vybojovala v mistrovství ČR ve střelbě velkorážní puškou v Holešově v kategorii žen spolu se svou sestrou Magdalenou zlatou a stříbrnou medaili.
Medaile ovšem patří nejen jim, ale také nově vzniklému střeleckému klubu.
"Klub vlastně už teď sdružuje lidi, kteří to se sportovní střelbou myslí vážně. Chtějí sami závodit, chtějí mít možnost trénovat a rozvíjet svoje dovednosti a chtějí dělat zázemí kolegům - ostatním střelcům v klubu. A byť jsme střeleckým klubem, který dosud neměl k dispozici žádnou střelnici, už je nás přes dvacet. Víc než dvacet lidí, kteří střelnici pomáhali v době, kdy v její otevření téměř nikdo nevěřil," dodala Bohdana a poděkovala členům klubu za podporu. Klub chce v blízké budoucnosti pod svá křídla vzít i mládež, která se o zbraně a sport zajímá. "Vedeme jednání se zkušeným trenérem, který by holky a kluky mohl například na malorážkové závody připravovat. Jakmile vyřešíme detaily, připravíme nábor," řekla.
"Lidé, kterým je svět zbraní cizí, nás, střelce, asi těžko pochopí, ale pro nás je otevření střelnice velký důvod k oslavě. Ve chvíli, kdy jsem známým střelcům poslala e­maily a sms, začaly nám chodit odpovědi s gratulacemi, telefony neustále zvonily. Lidem z policie, kteří nám celou dobu přípravy střelnice k provozu pomáhali, těm patří nejméně polovina těch gratulací. Děkujeme za všechny střelce, kterým se otevřením Placů splnil sen," uzavřela střelkyně.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.