Přihlásit

Obrat. Rakvičtí směnili les Koza (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rakvice
Prohra. Znechucení. Neřešitelná situace. I taková slova zazněla z úst Rakvických kvůli směně pozemků mezi obcí a podnikatelem Františkem Fabičovicem. Součástí je les přezdívaný Koza s chráněným jezírkem Kutnar. Rakvičtí zastupitelé již směnu posvětili, a to navzdory tomu, že ji předtím několikrát zamítli.
"Pan Fabičovic skoupil okolní pozemky a nakonec získal takové území, že les Koza by ve výsledku nebyl součástí honitby rakvických myslivců. Hrozilo, že by byl blokovaný vznik části rakvické honitby. Zastupitelé měli na vybranou. Buď směnit pozemky a být z pohledu veřejnosti těmi špatnými, nebo to znovu odmítnout a způsobit, že myslivci už do lesa nevkročí. Na většině katastru by si už nevystřelili," vysvětlil rakvický starosta Petr Vajbar.
Fabičovic, který je i majitelem obory Obelisk mezi Podivínem a Lednicí, vnímá toto řešení jako nejlepší možnou variantu. "Je nesmysl, aby obec vlastnila les, na jehož udržování nemá prostředky," uvedl včera podnikatel.
Před rokem na protest proti jeho záměrům vznikla petice, pod níž se podepsalo devět stovek lidí. 
Zastupitelé postupně rozhodli o dvou směnách pozemků. Les Koza se stal součástí té druhé. Fabičovic při ní získal celkem sedmnáct hektarů, obec Rakvice naproti tomu třiadvacet hektarů orné půdy.
"Obci jsem dal k dispozici i pozemky blízko zástavby," zmínil podnikatel.
Vyřešil se také spor s myslivci. Vystupovat vedle sebe budou dva provozovatelé honitby. Podle Fabičovice, který je na Rakvicku a okolí doslova pozemkovým magnátem, vznikne na jeho pozemcích část honitby pod jeho dozorem a také část honitby, která připadne rakvickým myslivcům.
Zastupitel a navíc myslivec Vladimír Janoušek přiznal, že myslivci museli ve sporu o Kozu nakonec ustoupit. "Je to tak. Důvodem je pozemková úprava a to, že obec panu Fabičovicovi předtím vyměnila pozemky s novou výsadbou. Díky tomu a pozemkové úpravě bude mít území vcelku. Pro myslivce tak les Koza ztratil význam," potvrdil Janoušek, který to však vnímá jako prohru. V opačném případě by ale podle něj nastala neřešitelná situace. "Zůstali bychom zablokovaní. Vždyť ještě pořád nelovíme. Jsme rádi, že jsme se alespoň nějak dohodli. Budeme mít malou honitbu," doplnil smířlivě.
Janoušek sdělil, že rakvické myslivecké sdružení dohromady pozbylo celkem 200 hektarů té nejlepší honitby.
Při hlasování zastupitelů zvedl ruku proti návrhu pouze Václav Horáček. "Myslím, že obec na tom nijak nevydělala. Mohla pozemky vlastnit a panu Fabičovicovi je pronajímat. Koza by sice nepřipadla do honitby rakvických myslivců, ale je to kus přírody a tedy lepší majetek, než kus pole. Zůstal by dalším generacím," prohlásil Horáček.
K postoji kolegů měl přesto pochopení. "Kvůli velkému vlastnictví pozemků pana Fabičovice zastupitelům jiné řešení vlastně ani nezbylo," řekl.
Spíše se pak pozastavil nad obratem v postoji myslivců, kteří před časem z obavy o oplocení lesa sepsali petici. "Jednou tu petici podepsalo téměř tisíc lidí. Je škoda, že nad tím teď zavřeli oči," mrzelo Horáčka.
Fabičovic k tomu uvedl: "Oboru chci rozšířit pouze částečně. Kolem ní vznikne jakási ochranná zóna."
Rakvický starosta ve věci hledal pozitiva. "Když už to dopadlo takto, dívejme se na to pohledem, že peníze pana Fabičovice zůstávají na Rakvicku. Třeba vzniknou i nějaké pracovní příležitosti. Požádal jsem jej, aby svou vizi obyvatelům brzy představil," uzavřel Vajbar.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.