Přihlásit

Albánie zakáže veškerý lov, aby chránila ohrožené druhy (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Albánie oznámila, že na dva roky úplně zakáže všechen lov, aby chránila zvířata ohrožená vyhubením. Podle ministra životního prostředí Leftera Koky je zákaz, který má být zaveden tento měsíc, nutný na ochranu druhů, jejichž počty za poslední dvě desetiletí výrazně poklesly. Podle ministerstva je nyní například počet lišek, králíků a křepelek nižší o 30 až 50 procent než před dvaceti lety. Z hor úplně zmizeli medvědi hnědí a orli.

"Musíme přijmout přísná opatření v zájmu ochrany divoké zvěře, které hrozí v důsledku ilegálního lovu vyhubení," řekl Koku. "To, co se již dvě desetiletí děje s faunou v Albánii, je skutečný masakr," zdůraznil.

Sankce za porušení tohoto zákazu, zejména vysoké pokuty, by měly být upřesněny do poloviny února, kdy vstoupí v platnost příslušný zákon zapovídající lov. Zákaz má platit i pro cizince. Podle Astrita Beka z albánského loveckého sdružení může za neutěšený stav v přírodě neschopnost úřadů kontrolovat lov a ilegální obchod s divokou zvěří.

V Albánii loví nejen místní lovci, ale každoročně tam přijíždějí také tisíce lovců z ciziny, především z Itálie, které přitahuje v podstatě neexistence omezujících zákonů. Policie odhaduje, že v Albánii, která má tři miliony obyvatel, je asi 75 tisíc registrovaných loveckých zbraní. Počet těch neregistrovaných je ale pravděpodobně mnohem vyšší.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.