Přihlásit

Muzeum v Babicích je věnované pytlákům (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do unikátní expozice v Babicích shánějí další zajímavé kousky.

BABICE
V někdejším hospodářském stavení v Babicích poměrně rychlým tempem vyrůstá unikátní Muzeum myslivců a pytláků v Chřibech. Kromě historie bude zaměřené také na současnost, sloužit by totiž mělo i školákům. Slavnostního otevření se muzeum dočká v polovině června.
Rekonstrukce usedlosti Na Mýtince za zhruba 4,4 milionu korun je už prakticky hotová, před pár dny řemeslníci dokončili poslední důležité práce. "Dříve jsme stavení pronajímali myslivcům a díky dotacím ze Zlínského kraje jej postupně zvelebovali. Nakonec zvítězil nápad udělat z něj muzeum," řekl starosta Babic Miloslav Maňásek.
Usedlost kdysi sloužila jako chlévy pro koně, krávy a prasata. "Chlévy byly v dost špatném stavu, tak jsme to celé zbourali. Z původního hospodářského stavení zůstala jen jedna štítová stěna," upozornil Maňásek s tím, že nová stavba se nese v duchu 30. a 40. let minulého století.
Muzeum samotné vyroste v přízemí, v další části usedlosti má i nadále fungovat myslivecká odchovna králíků nebo bažantů. A do projektu se obec snaží zapojit i místní základní školu. "Rádi bychom jednu místnost moderně vybavili, aby sloužila i jako učebna. Postupem času snad i pro žáky ze širokého okolí," přeje si starosta. Učitelka místní základní školy Danuše Kloudová však upozorňuje na fakt, že podoba učebny je teprve v počátcích. "Žádost o grant na environmentální výchovu teprve budeme podávat. Jedná se nám o výuku ve vztahu k životnímu prostředí nejmenších dětí až po druhý stupeň," přiblížila Kloudová. Svérázný plán tak momentálně brzdí především expozice pytláctví. "Získat nějaké historické exponáty je velice složité. Získáváme nové kontakty a budeme rádi za každou zapůjčenou či darovanou věc," zdůraznil závěrem Maňásek.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.