Přihlásit

Nenechávejte volně pobíhat psy v přírodě (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Písecko
Krásné jarní dny protkané sluncem, pučení a kvetení rostlin a stromů či probíhající tok ptáků v přírodě. To všechno jsou projevy, které lákají milovníky přírody se svými psími miláčky k vycházkám. Volně pobíhající pes je však velkým nebezpečím. Velice často jsou v této době, kdy se již v přírodě můžeme setkat s novým životem, do záchranných stanic přijímána mláďata, které utrpěla ze setkání s pejskem. Buďme proto ohleduplní a nepouštějme své psí miláčky z vodítka v přírodě, neboť velice snadno může dojít k poranění či smrti sotva narozeného mláděte.
Ochrana mláďat není jen záležitostí zvířecích záchranářů, ale především myslivců. Těm tuto činnost navíc předepisuje i zákon o myslivosti č. 449/2001, kde se mimo jiné např. praví:
* ochranou myslivosti se rozumí ochrana zvěře před volně pobíhajícími domácími zvířaty, zajištění klidu v honitbě / § 8, odst. 1 /
* každý si musí počínat tak, aby nedocházelo ke zbytečnému ohrožování nebo zraňování zvěře / § 8, odst. 2 /
* je zakázáno plašit zvěř jakýmkoliv způsobem, rušit zvěř při hnízdění a kladení mláďat / § 9, odst. 1 /.
Zákon o myslivosti pamatuje i na vlastníky psů, kterým je zakázáno nechat je volně pobíhat v honitbě / § 10, odst. 1 /. Na dodržování klidu a ticha v lese dbá i zákon o lesích / 289/1995 Sb., § 20, odst. 1 a /. Ochranou zvířat se zabývá i zákon o ochraně přírody / 114/1992 Sb. / i zákon na ochranu zvířat proti týraní / 246/1992 Sb. /. Při nedodržení zákazu volného pobíhání psů v honitbě může orgán státní správy myslivosti uložit nemalou pokutu. Pomineme­li výše uvedené skutečnosti, je velkým nebezpečím pro samotné volně pobíhající pejsky i setkání se zvěří. Vždyť např. setkání s divočákem může pro pejska skončit tragicky. Navíc se v poslední době množí případy nákazy psů nebezpečnou a pro psy i smrtí končící Aujeszkýho chorobou. Velice nepříjemnou záležitostí pro psy je v poslední době vyskytující se svrab, známější pod názvem prašivina. Toto onemocnění se vyskytuje především u lišek, dnes již i u divokých prasat a je přenosné na člověka.
Byli bychom lidem tedy nesmírně vděčni, kdyby si uvědomili nebezpečí nejen pro volně žijící živočichy, ale především pro jejich psí miláčky a snažili se je ochránit. Navíc tímto svým počínáním zachráníte nemalé množství právě narozených mláďat, která se zraněná dostávají do záchranných stanic. Pokud však zůstanou v přírodě, mohou obohatit přírodní rozmanitost našeho okolí a dělat nám radost.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.