Přihlásit

Nehod se zvěří přibývá, rizikový bude hlavně květen (pojistevnivpraxi.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přichází hlavní sezóna dopravních nehod, ve kterých hrají hlavní roli automobily a divoká zvěř. Rizikové je jaro, přitom trend je rostoucí. V roce 2011 takových nehod likvidátoři České pojišťovny řešili 3400, v roce 2012 téměř o tisícovku více a loni 4026.

"Na nás se s těmito škodami obracejí nejčastěji motoristé, kteří mají uzavřené havarijní pojištění. Rok od roku však přibývá i těch, kteří mají sjednánu některou z variant povinného ručení automaticky kryjící i riziko střetu se zvěří," vysvětluje Pavel Martynek, ředitel úseku pojištění motorových vozidel.

Nejrizikovějším jarním měsícem je květen, loni klienti nahlásili pojišťovně 430 případů. Nejčastěji byli ze Středočeského kraje. Většina nehod se přitom odehrává v pozdních nočních či brzkých ranních hodinách. Největší pozor by si měli motoristé dávat na silnicích první a nižších tříd - loni šlo o celkem 3154 nehod. "Na dálnicích se naši klienti střetli se zvěří ve 192 případech. Ze zahraničí se pak na naši asistenční službu obrátilo kvůli sraženému zvířeti 55 motoristů," dodává Patrik Nauš z úseku likvidace pojištění motorových vozidel ČP.

Pojišťovna doporučuje zvýšenou pozornost řidičů na označených úsecích, snížení rychlosti a pozorování obou krajnic. Je možné snížit riziko i instalací vysokofrekvenční píšťaly na automobil. "Řidiči by měli vědět, že vysoká zvěř či divoká prasata obvykle chodí ve skupině více zvířat, která mají snahu těsně před projíždějícím autem následovat první zvíře. Spatříte-li přecházet zvířete přes silnici, výrazně snižte rychlost, zhasněte dálková světla a nestrhávejte volant. Je-li střet nevyhnutelný, držte pevně volant v přímém směru. Čelní náraz je výrazně bezpečnější varianta, než se snažit zvířeti vyhnout nebezpečným manévrem," radí Česká Pojišťovna. Při srážce je třeba zavolat asistenční službu pojišťovny a škodu hned na místě zdokumentovat, stačí přitom fotografie mobilním telefonem.

Událost se musí nahlásit i mysliveckému sdružení v dané honitbě, nejjednodušeji přes policejní linku 158. Policii je třeba volat i v případě, že je škoda na vozidle značná. Ročně na českých silnicích zahynou v souvislosti s provozem motorových vozidel tisíce větších i menších zvířat. Procento těch, které končí v policejních statistikách, je však poměrně nízké. Ještě méně případů se pak dostává přímo do pojišťoven.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.