Přihlásit

Vystaví trofeje jelenů i muflonů (Týden u nás)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Blanensko
Posledním březnovým dnem tradičně končí myslivecký rok a prvním dubnem začíná další. Ačkoli přesná čísla ještě myslivci neznají, jedno ví už teď. Zatímco spárkaté zvěři se tentokrát dařilo, zajíců nebo bažantů na polích opět výrazně ubylo. V dubnu čeká zájemce o myslivost chovatelská přehlídka v Černé Hoře. Přesnou bilanci končícího mysliveckého roku se odborníci dozvědí zhruba za čtrnáct dnů. "Hlavní je, že nám přálo počasí. Proto předpokládám, že výsledky budou uspokojivé. Především u jelenů a další spárkaté zvěře," prohlásil jednatel Okresního mysliveckého spolku Blansko Jaroslav Zelený. Naopak v případě drobné zvěře očekává pokračování dlouhodobé nedobré bilance. "Situace je špatná už zhruba od sedmdesátých let. Množství zástupců klasické domácí fauny se rok od roku zmenšuje. Důvodů je několik. Tím největším je velkoplošné zemědělství. Navíc se u nás stále daří dravcům,kteří jsou přemnožení a až úzkostlivě chránění zákonem," myslí si Zelený.
Myslivci se podle něj snaží usilovně se situací bojovat. "Jenže když už zaznamenáme nějaký dílčí úspěch, objeví se nemoc, která naši radost zase zhatí. Klidně se může stát, že za pár let se budou naše děti chodit na zajíce nebo bažanty dívat do zoologických zahrad, podobně jako dnes na zvířata z Afriky. Jedná se totiž o problém celé České republiky," řekl jednatel Okresního mysliveckého spolku Blansko.
Bez ohledu na to však myslivci chystají každoroční chovatelskou přehlídku, na které budou k vidění trofeje muflonů, srnců, kňourů, daňků i jelenů. "Mezi devátým a desátým dubnem je bude hodnotit porota a po následující tři dny je vystavíme v kulturním sále Černé Hory. V pátek a sobotu od devíti do šesti hodin odpoledne, v neděli od osmi do půl dvanácté dopoledne," vyjmenoval přesné termíny Zelený.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.