Přihlásit

Rybím chovům škodí kormoráni (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chránění ptáci zimovali na Třebíčsku. Škodám se brání rybáři s pomocí úřadů

Třebíčsko
Na zákonem chráněné kormorány si vyšlápli rybáři. Škody, které jim ptáci působí, jdou do statisíců korun. Podle ochránců přírody si ale za ztráty mohou chovatelé ryb z velké části sami.
"Kormorán je rybožravý druh, který má nejraději ryby 15 až 20 centimetrů dlouhé. Když takové najde, naučí se tam chodit a pak tam, když to tak vezmeme, škodí," řekl ornitolog a předseda organizace ochránců přírody Náměšťské rybníky Vojtěch Mrlík.
Rybáři letos sčítají škody hlavně na násadách. "Povolení odstřelu platilo do konce března, žádali jsme o něj v Náměšti, Třebíči, Velkém Meziříčí, Žďáru a Bystřici. Kormorán existuje plošně," poznamenal Vlastimil Zapletal z Rybářství Velké Meziříčí.
Škody vznikaly i přesto, že velkým masožravým ptákům zdejší podmínky příliš nevyhovují. "U nás pro něj příhodnou zdravou vodu s pestrou paletou ryb nemáme, protože v rybnících je jen několik druhů ryb, většinou velké míry kaprů. Pokud je mi známo, tak tady žádný pár dlouhodobě nehnízdí, pouze u nás někteří zimují," vysvětlil Vojtěch Mrlík.

Trápí je deset let
Počet takových jedinců se ve správním obvodu Třebíče odhaduje na přibližně stovku a škody velkomeziříčských rybářů jdou za poslední čtyři roky do statisíců. "Za tuhle zimu nevznikly skoro žádné, byla to ale světlá výjimka. Celkem nám kormoráni škodí asi posledních deset let," doplnil Zapletal.
Povolení odstřelu v okolí Třebíče dostala rybářská společnost na více jak dvaceti rybnících v katastrálním území deseti obcí. "Vydali jsme v tomto směru jedno takové rozhodnutí, říká se tomu, že byl povolen odchylný postup od zákona, kterým je kormorán velký chráněn," řekl vedoucí třebíčského odboru životního prostředí Pavel Vosátka.
Odstřel nejvýše desetiny jedinců měli na starost například myslivci z honitby Nárameč. "Tuto zimu jsme ale žádného nestřelili. Ne že bychom se tomu nevěnovali, ale ta možnost odstřelu je velmi malá. Kormoráni přelétávají, není to tak jednoduché, jak se zdá," řekl hospodář honitby Miroslav Procházka.
Rybožravec se v oblasti Rudíkova, Náramče, Budišova, Pyšelu, Pozďatína, Smrku, Valdíkova, Trnavy a také Krahulova objevil v posledních letech a postupem doby přilétá ve stále větším počtu.
"Býval to ohrožený druh, dnes je pouze chráněný a odstřely se povolily. Z mého pohledu je třeba udržovat stavy každé zvěře, která nemá přirozeného predátora, i vzhledem k tomu, že škody po kormoránovi jsou obrovské," dodal Procházka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.