Přihlásit

Konference přiblížila nelehký život orlů (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Před nedávnem se v zoologické zahradě v Ostravě konala mezinárodní konference na téma Umíme žít s orly? Aneb jak se daří orlům v Česku a na Slovensku.
Stěžejním tématem setkání byla minulost, současnost a budoucnost čtyř druhů orlů vyskytujících se v České republice a u našich východních sousedů.
"Ze všech historických pramenů je zřejmé, že všechny naše druhy orlů mořský, královský, skalní a křiklavý, hnízdily v našich zemích daleko hojněji než dnes. Nikdo neví, kolik jich přesně bylo, ale určitě se jednalo o stovky párů těchto majestátních ptáků," uvedl Petr Orel, vedoucí projektu, který se snaží o návrat orla skalního do české krajiny. Ten se konference zúčastnil společně s dalšími, téměř devadesáti, zájemci nejen z tuzemska, ale i ze Slovenska a Polska.

Nemají to lehké
V 19. století došlo k obrovskému úbytku majestátních dravců a v určitých lokalitách dokonce k jejich úplnému vyhubení. "I po zavedení jejich ochrany začátkem 20. století pokračoval jejich nelegální lov a svou daň si vyžádalo také používání nebezpečných pesticidů v zemědělství. Zákonná ochrana a aktivní opatření v ochraně přírody však přesto vedly k tomu, že se orli začali do naší přírody vracet a jejich počty zvolna narůstaly," pokračuje Petr Orel.
Bohužel ani v současnosti nemají u nás orli i jiní dravci na růžích ustláno, což potvrdil březnový případ postřelené orlice Toničky, vypuštěné v rámci projektu Návrat orla skalního do České republiky.

Otravy orlů
Podle dostupných informací ornitologů bylo jen za posledních deset let otráveno téměř čtyřicet orlů mořských a nejméně tři orli skalní.
"Tato činnost je již více než padesát let nelegální, přesto žádný z travičů nebyl doposud vypátrán a postaven před soud. Od roku 2006 probíhá na území ČR úspěšný repatriační projekt, nicméně tragické je, že z dvaadvaceti vypuštěných mláďat orlů skalních byli dva orli prokazatelně otráveni karbofuranem, jeden orel zastřelen, dva orli postřeleni a minimálně jeden uhynul v důsledku zranění elektrickým výbojem na sloupech vysokého napětí 22 kV," vyjmenovává nevratné ztráty vedoucí projektu.
Závěrem dodává: "Z uvedených údajů je zřejmé, že orli zdaleka nemají v naší přírodě vyhráno. Je pouze na nás lidech, jestli je necháme přežít, a budeme se tak moci i v dalších letech těšit z nezapomenutelného zážitku pohledu na kroužícího majestátního orla."

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.