Přihlásit

S návratem někteří ptáci stále otálí. Přiletí až přijde jejich čas (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďárské vrchy
Lokalita zvaná Rychtářky, která se nachází poblíž obce Milovy, je tvořena meandry řeky Svratky a poměrně rozsáhlým lučním porostem. Na první pohled tak trochu pustá krajina skrývá nesčetná překvapení.
Na své si na tomto místě přijdou zejména ornitologové a amatérští milovníci ptačích perutí. Pěnice, rákosníci, bekasíny a dokonce dnes už poměrně vzácní vrabci polní tu mají své stálé domovy. Spatřit tu ale můžete i nepřehlédnutelného hýla rudého, který využívá k hnízdění trsy tužebníku jilmového nebo další a další druhy ptactva.

Loňská tragédie
Ne všichni ptáci se už ale do svých přechodných domovů na Rychtářky vrátili. "Byli jsme tam 22. a 30. března. V předjaří jsme v této lokalitě vlastně byli poprvé, většinou tam jezdíme až v měsíci květnu, a to za hýlem rudým. Pak v červnu a v červenci a nakonec na podzim. Před prvním dubnem to ale bylo poprvé," informoval o letošním časnějším monitoringu ornitolog a mluvčí Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy Jaromír Čejka.
Přestože by se mohlo zdát,že kvůli časnějšímu jaru se tažní ptáci vracejí dříve, pozorování na Rychtářkách tuto hypotézu spíše vyvrátilo, než potvrdilo. "Oni moc dobře vědí, že bývají roky, kdy v těchto místech koncem března a počátkem dubna bývá ještě půl metru sněhu. Proto se do ničeho nehrnou. Ti stálí už mají postavená hnízda a někteří už sedí na snůškách. Ti tažní si naopak dávají načas. Čekají, až přijde jejich čas a teprve poté přiletí, o čemž jsme se nyní přesvědčili," potvrdil Čejka.
Loňský rok byl zejména pro drobné ptactvo doslova tragický. Neobvykle dlouhou zimu vystřídala nepřízeň počasí v podobě přívalových dešťů a silných větrů, která hnízdění opeřenců také zrovna moc nepřála. Většina ptáků vyvedla mláďata jen jedenkrát, jiné roky se jim snůšky povedou dvakrát, někdy i třikrát.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.