Přihlásit

Potvrzeno: do Česka se vrátili vlci (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Českolipsko
Na sto let z českého území zmizeli. Teď ale jejich návrat potvrdila fotopast v rezervaci Břehyně­-Pecopala na Českolipsku: zachytila totiž vlka, který k nám zřejmě přišel z Lužice na německo­polském pomezí. Odhaduje se, že tam žije více než sto jedinců. Zda byl ale vyfotografovaný vlk samotář, nebo má na území smečku, musí ukázat další průzkum.
"Návrat vlků do severních Čech je roky očekávaná událost. V posledních letech se ukázali v Krkonoších nebo na Šluknovsku, kam přišli ze Saska. Věrohodně zdokumentován byl vlk pomocí fotopasti na česko­německých hranicích na podzim 2012. Území našich pohraničních hor a vojenských prostorů poskytuje vlkům dostatečný prostor k životu. Je proto jen otázka času, kdy tu založí smečku," říká Miroslav Kutal z Hnutí DUHA.
Vlci byli v Česku vystříleni koncem 19. století. V posledních letech se začínají, stejně jako do dalších států, postupně vracet - buď ze Slovenska, což se ovšem stává kvůli pytlákům a silnicím výjimečně, nebo právě z německo­polských hranic. "Vlci jsou pro krajinu důležití. Jsou výborní lovci a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce, kteří okusem ničí v lesích mladé stromky. Za případné škody, které by vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci," vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. "Zkušenosti z Německa a dalších evropských zemí ukazují, že vlk není lidem nebezpečný. Úmrtí způsobené vlkem ostatně nebylo v Evropě doloženo více než sto let," doplňuje Miroslav Kutal.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.