Přihlásit

Pobíhající psi ohrožují mláďata (Beroun ský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Berounsko
Příroda je nyní plná pejskařů. Mnozí z nich pouštějí na procházkách psy z vodítek, a ti se tak podle ochránců přírody stávají velkým nebezpečím pro mláďata.
"Velice často v této době, kdy se v přírodě můžeme setkat už s novým životem, do našich záchranných stanic přijímána mláďata, která setkání s pejskem negativně poznamenalo. Buďte proto ohleduplní a nepouštějte své psí miláčky z vodítka v přírodě, neboť velice snadno může dojít k poranění či smrti sotva narozeného mláděte," upozorňuje veřejnost předseda záchranné stanice živočichů Pavel Moulis..
Ochrana mláďat není podle něho jen záležitostí zvířecích záchranářů, ale především myslivců.
"Těm tuto činnost navíc předepisuje i zákon o myslivosti č. 449/2001, kde se mimo jiné např. praví, že ochranou myslivosti se rozumí ochrana zvěře před volně pobíhajícími domácími zvířaty, zajištění klidu v honitbě," upozornil záchranář.
Každý by si tak v přírodě měl počínat tak, aby nedocházelo ke zbytečnému ohrožování nebo zraňování zvěře.
"Je také zakázáno plašit zvěř jakýmkoliv způsobem, rušit zvěř při hnízdění a kladení mláďat. Zákon o myslivosti pamatuje i na vlastníky psů, kterým je zakázáno nechat je volně pobíhat v honitbě," vysvětluje Pavel Moulis s tím, že při nedodržení zákazu volného pobíhání psů v honitbě může orgán státní správy myslivosti uložit nemalou pokutu.
"Pejskaři vodí často volně psy i v obci, natož v přírodě. Kolikrát se synem v lese narazíme na volně pobíhajícího psa," poznamenala Marta Vejvodová z Hudlic.
Ochránci přírody vyzvali myslivce, aby spojili své síly při ochraně mláďat a nejrůznějšími způsoby propagovali jejich ochranu v přírodě.
"Žádáme občany, kteří znají někoho, kdo venčí pejsky v přírodě, ať mu vysvětlí důvody našich obav. V přírodě nyní hrozí nebezpečí i pejskům. Takové setkání s divočákem může pro ně skončit tragicky," dodal Moulis s tím, že se v poslední době přibývá případů nákazy psů i smrtí končící Aujeszkýho chorobou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.