Přihlásit

Novou výstavu v zámku Kinských věnují přírodě i obyvatelstvu Karpat (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Novou multimediální výstavu zaměřenou na přírodu, krajinu a kulturu Karpat, mají od uplynulého týdne možnost zhlédnout lidé ve Valašském Meziříčí. Zajímavosti, které nejrozsáhlejší horský systém Evropy nabízí, budou v zámku Kinských k vidění až do konce září.

Pracovníci Muzea regionu Valašsko prostřednictvím výstavy prezentují rozsáhlé depozitáře a přibližují výsledky dlouholetých průzkumů Karpat. Návštěvníky výstavy tak zaujmou historické i současné fotografie krajiny, krátká videa i detailní záběry vzácných rostlin, zvířat, tradičních staveb a obyvatel napříč celým karpatským obloukem.

"Zájemce čeká také pohled do karpatského pralesa, ve kterém žijí velké šelmy jako vlk, rys, či medvěd, ale i kočka divoká, datlík tříprstý, výr a další zvířata, která známe spíš z fotografií," prozrazuje kurátorka výstavy Jana Tkáčiková.

Součástí výstavy jsou podle jejích slov také karpatské rostliny zakonzervované do průhledné pryskyřice, které díky tomu vypadají jako živé. "Samozřejmostí je mnoho dalších zajímavých informací a interaktivních her pro děti od dvou do 99 let," doplnila s úsměvem Tkáčiková.

Karpaty představují unikátní evropské horské pásmo a mimořádně významný přírodní celek, v němž se dodnes zachovaly rozsáhlé plochy nenarušených biotopů. Pohoří dosahuje délky 1500 kilometrů a maximální šířky 350 kilometrů.

Svou rozlohou Karpaty zabírají 210 tisíc kilometrů čtverečních, což je více, než rozloha Alp. Zasahují na území osmi států. Přestože území České republiky zabírá pohoří pouze ze tří procent, jedinečná příroda i kultura karpatské části nezaměnitelně dotváří obraz celého státu.

Původ jména Karpaty údajně pochází ze starobylého thráckého slova karp, což znamená kámen či skálu. Typické jsou však spíše lesnatými kopci, vysokohorský charakter mají jen na malém území. Nejvyšším vrcholem je Gerlachovský štít ve Vysokých Tatrách, který dosahuje výšky 2655 metrů nad mořem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.