Přihlásit

Cyklisté mohou na oboru zatím zapomenout (Homér)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

LITVÍNOV
Oblíbená trasa cyklistů přes Oboru Fláje zůstane i letos pro veřejnost zavřená. Nepomohla ani snaha starostů Litvínova a Meziboří, kteří chtěli zástupce státního podniku Lesy ČR přesvědčit, aby krásy Krušných hor před turisty a cyklisty nezavírali. Podle Lesů ČR si za to mohou turisté sami. V oboře dělali nepořádek, nedodržovali řád a plašili zvěř.
Na jednání s Lesy ČR vyrazili společně starosta Meziboří Petr Červenka, starosta Litvínova Milan Šťovíček a místostarosta Karel Linhart. "Občané se na nás obrací s tím, že jim současný režim provozu Obory Fláje nevyhovuje. Obora byla v minulosti využívána zejména cykloturisty. Zájmem obou měst je, aby byla otevřena alespoň v červenci a v srpnu," vysvětlil Petr Červenka. Ze strany Lesů ČR se ale požadavek obou měst nesetkal s pochopením. Obora Fláje je uzavřená honitba, jako taková nemůže být podle zástupců LČR veřejnosti trvale zpřístupněna. V minulosti tu turisté rušili zvěř, zejména pak mláďata ohroženého tetřívka. Zpřístupnění obory provázely i další negativní jevy, jako jsou škody na lesních porostech, plotech, znečištění obory odpadky, rušení zvěře procházkami se psy, útěk zvěře z důvodu nedodržování řádu a další problémy. S minimalizací těchto nežádoucích důsledků otevření obory nabídla obě města pomoc. Oboru by například mohla podle starostů kontrolovat městská policie, nabídli také k úklidu odpadků veřejnou službu. Nic z toho ale LČR nepřesvědčilo, že by se situace zlepšila. "Lesy ČR jsou v důsledku svého nepřístupného postoje k otevření obory veřejností vnímány negativně. Otevření obory v době letních měsíců by postoj veřejnosti mohlo výrazně ovlivnit. Nikdo nepochybuje, že je důležité zejména pro klid zvěře v oboře dodržovat určitá pravidla. Pokud zůstane zavřená, může dál docházet k narušování klidu jedinci, kteří nerespektují pravidla a nerespektují ani zákaz vstupu, " apeloval na zástupce společnosti Petr Červenka. Zástupci LČR i přes snahu obou starostů trvají na zpřístupnění obory pouze ve vybraných dnech v roce, kdy by zaměstnanci společnosti při těchto příležitostech nejen představili laické veřejnosti oboru a zajímavosti, ale zároveň informovali veřejnost o důvodech jejího opětovného uzavření. "S takovým výsledkem jednání nejsem spokojen a ve snaze prosadit otevření Obory Fláje pro veřejnost hodlám pokračovat," uzavřel Milan Šťovíček.
Se zástupci LČR představitelé obou měst dále jednali o lesních cestách, které po těžbě dřeva zůstávají ve špatném stavu. "Neutěšený stav lesních cest jsem doložil pořízenou fotodokumentací," říká Karel Linhart. "Jedná se nejen o cesty patřící LČR, ale také o cesty, které patří Meziboří a Litvínovu. Veřejnost je využívá k procházkám a cykloturistice. To je ale vzhledem k jejich zdevastovanému stavu po zásahu lesních hospodářů nemožné. Žádáme proto, aby byly cesty po ukončení těžby vždy uvedeny do původního stavu. Zároveň chceme být informováni s předstihem, kdy a kde bude těžba dřeva probíhat, abychom tuto informaci mohli předat dál veřejnosti," zdůraznil Petr Červenka. Ředitel Krajského ředitelství LČR v Teplicích Petr Růžek informoval oba starosty o organizaci lesnických prací realizovaných LČR, s. p. Převážná část lesnických prací je zajištěna smluvním partnerem, který vzejde z výběrového řízení a doba jeho působení, vyplývající z uzavřeného smluvního vztahu, je vždy pětiletá. Smluvní partner je zavázán k opravám cest, které k lesnickým činnostem využívá a nedodržování smluvního ujednání je sankcionováno. Na dodržování smluvních činností pak dohlíží Odbor bezpečnosti a kontroly Ředitelství LČR v Hradci Králové. Lesy ČR tyto problémy se smluvním partnerem řeší intenzivně. O snaze řešit lesní cestní síť svědčí i výše finančních prostředků investovaných do oprav cest. Státní podnik LČR na území Ústeckého kraje investuje do oprav lesních cest 35 mil. ročně.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.