Přihlásit

Noví adepti na myslivce musejí zvládnout stovky stránek (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jablonecko - Myslivost je poslání, komplex vědomostí, vlastností a hlavně lásky k přírodě, když se řekne, je dobrý myslivec, zní to jako rajská hudba.

"Budu s vámi dnes probírat právní předpisy, Ústavu České republiky článek sedm a preambuli, také zákon o myslivosti a prováděcí vyhlášky. Hovořit budeme i o právu Evropské unie a o Trestním zákoníku," uvedla studium budoucích myslivců lektorka Simona Nikliborcová, která jim v několikahodinovém bloku předávala potřebné informace z oblasti práva.

"Na přednášky teď dochází osm nových adeptů, kteří se chtějí stát myslivci. Studují rok a potom skládají zkoušky před odbornou komisí," uvedl Jaroslav Kočárek, zkušený myslivec a jednatel Okresního mysliveckého spolku v Jablonci. Vedle teoretických informací musí adepti ukázat také praktické dovednosti a znalosti.
Musejí znát zákony

Lektorka Simona Nikliborcová přednáší problematiku práva zajímavě, odpovídá na dotazy, vysvětluje. Označila myslivce jako ty, kteří pro stát vykonávají důležitou službu. Starají se mu o zvěř. Ta totiž, jak se někdo mylně domnívá, nepatří myslivcům, ale právě státu.

"Aby se mohli stát myslivci, musejí se naučit stovky stránek odborných informací. A jejich znalost pak prokázat u zkoušek. Také musí umět jednat s lidmi," dodala lektorka.
Zákon pro každého

Myslivci musejí znát také veterinární a lesní zákon i zákon o týrání zvířat. Musejí vědět, jaké mají povinnosti, co je chrání i jak se mají sami chovat. Jejich činnost v lese má svůj řád. I lidé, třeba pejskaři, motorkáři nebo turisté musejí ctít a dodržovat pravidla chování v lese. "Svého psa v lese nikdy nepouštím, zvířata potřebují přece klid, zvláště na jaře," popsala procházky se svým psem Hana Henišová.

Myslivci musejí také vědět, jak se postarat o zvěř uhynulou sraženou dopravním prostředkem nebo nemocnou. A tím ještě výčet jejich znalostí a povinností nekončí.

A když už si zajdou v klidu na hon, zúročí při něm další důležité poznatky o tom, jak zvěř vyvrhnout, ošetřit, prohlédnout vnitřní orgány a zpracovat.

"Myslivost je krásný, ale náročný koníček, který vyžaduje stále se něčemu učit. Je to poslání," zdůraznil Kočárek."

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.