Přihlásit

Mníšek myslí na třetí naháňku přemnožených prasat. Ta teď chrání zákon (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecké manévry na Mníšecku, související s přemnoženými divokými prasaty, by brzy mohly napsat další kapitolu. Definitivní rozhodnutí o budoucím postupu má padnout již na přelomu dubna a května po široké debatě všech zainteresových stran.

"Mohu potvrdit, že v dohledné době opět zasednou k jednomu stolu všechny subjekty. Tedy vedení radnice, zemědělci, myslivci, zástupci státní správy, ochránců přírody i policie," přibližuje tajemník mníšeckého starosty Miloš Navrátil. "Chceme co nejpečlivěji stanovit další postup. Naháňky, které se uskutečnily na konci minulého roku, totiž populaci prasat sice zredukovaly, ale nevyřešily."

Letošní mírné počasí totiž divočákům pomohlo snadno překonat zimu a v posledních týdnech opět začalo docházet k jejich kontaktům s lidmi. Prozatím posledním varováním byl útok samice s mláďaty vůči venčícímu pejskaři.

"Tam sice šlo o pochybení toho člověka, protože venčil v místě, které je kvůli prasatům obehnáno páskou a je do něj zakázán vstup," poznamenává Navrátil. "Přesto to nejde brát na lehkou váhu. Stát se to dětem, mohlo vše dopadnout mnohem hůř než jen leknutím."

Podle Navrátila by bylo ideální provést další koordinovanou naháňku ještě před letními prázdninami. "Jenže až někdy do půlky července je lov divočáků chráněn zákonem, neboť vyvádějí mladé, takže bychom k naháňce museli získat výjimku," připomíná. Ochránci přírody: střílet ano, ale s rozumem

"V podobných případech jako aktuálně na Mníšecku je taková výjimka pochopitelná, takže nevidím důvod, proč bychom se proti tomu měli stavět," navazuje Lucie Bohatá z vlašimské pobočky Českého svazu ochránců přírody a dodává: "Každopádně by se mělo střílet s rozumem. Prasata dodržují jasnou hierarchii, skupině vždy vládne dominantní samice. Pokud padne, začnou se okamžitě rozmnožovat mladší samice, které by se za normálních okolností držely stranou."

S tím souhlasí jak mníšecký tajemník Navrátil, tak zástupce myslivců z Malé Lečice Ladislav Malčánek. "Další koordinovaný odstřel je asi nezbytný, ale nesmí se střílet na všechno, co se hne. To by naopak mohlo být kontraproduktivní. Naštěstí jsou všechny zainteresované strany rozumné a pevně věřím, že další kroky, ať už budou jakékoliv, situaci prospějí a ne, že ji naopak zhorší."

Během naháněk, které se konaly v listopadu a prosinci minulého roku, odstřelili myslivci z více než dvaceti mysliveckých sdružení v lokalitě od vysílače Cukrák a Jíloviště až po Dobříš na Příbramsku na tři stovky divokých prasat, přičemž se zaměřovali především na mladší kusy zvěře. Ulovená zvěřina následně po prohlídce masa veterinářem skončila v restauracích i domácích kuchyních.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.