Přihlásit

Rozhodčí posuzovali, zda lovecký pes odpovídá standardu (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stříbřec
Celkem pětadevadesát psů různých loveckých plemen se v sobotu zúčastnilo svodu mladých. Jak vysvětluje předseda kynologické komise jindřichohradeckého okresního mysliveckého spolku Pavel Šablatura, pro některá plemena psů jako ohař či jezevčík je svod mladých povinný, jinak s nimi vůdci nemohou nastupovat na zkoušky lovecké upotřebitelnosti, které potřebují pro práci v honitbách i do dalšího chovu.
"Na svodu se posuzuje exteriér každého zvířete, kontroluje se, zda je plnochrupý, má správnou výšku, srst, barvu oka a tak dále. Zjišťuje se, zda pes nemá nějaké vady nebo se příliš neodchyluje od standardu konkrétního plemene. Je to takové ověření vrozených vloh po rodičích," vysvětluje Pavel Šablatura.
Pokračuje v tom smyslu, že do dalšího chovu samozřejmě nejsou připuštění jedinci se závažnými vadami. Navíc každý klub chovatelů jednotlivých plemen má další podmínky pro možnost zařazení jedince do chovu, patří k nim většinou výstavy a zkoušky. Například jezevčík potřebuje do chovu jak "povrchové" zkoušky, tak i zkoušky v norování. Slídičům naopak stačí zkoušky vloh, ale zase musejí absolvovat dvě výstavy.
"Příprava mladého psa je proto dost náročná a skutečně se liší plemeno od plemene," doplnil Pavel Šablatura.
Na svodu byl také Josef Šamal z Dolních Němčic s českým fouskem. "Loveckým psům se věnuji již od 80. let. Sám si je cvičím pro potřeby myslivosti. Chovu se ale nevěnuji, zatím jsem měl vždycky psy, až teď fenu," zmínil Josef Šamal.
Na myslivecké kynology letos čeká také jedna velká změna. Od1. dubna letošního roku platí nový zkušební řád pro zkoušky loveckých plemen.
Jak informuje Pavel Šablatura, rozdíly oproti starému zkušebnímu řádu jsou například u slídičů a pak hlavně u jezevčíků. "Je zde nová zkouška vyhledávání, vyhánění a nahánění zvěře. Je to individuální zkouška norování v přírodních i umělých norách. Zkouška se bude dělat přímo v terénu, maximálně budou moc nastoupit tři psi. Skládat se bude v honitbě, kde je obeznaná liščí nora, tedy tam, kde se ví, že je liška uvnitř," doplňuje.

Kynologické akce
17. 5 - jarní zkoušky ohařů a malých plemen v honitbě ve Stříbřeci
14. 6. - lesní zkoušky malých plemen v honitbě Klenov
12. 7. - barvářské zkoušky v Číměři
9. - 10. 8. - 1. ročník Memoriálu Marie a Vlastimila Novákových ve Stříbřeci
14. 9. - bezkontaktní norování v umělé noře v Českých Velenicích
27. 9. - podzimní zkoušky ohařů a malých plemen ve Velkém Ratmírově
5. 10. - barvářské zkoušky honičů v Člunku

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.