Přihlásit

Častolovický zámek vítá návštěvníky (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Častolovický zámek se letos poprvé pro veřejnost otevře právě dnes. Celou sezónu ho mohou lidé navštívit denně mimo pondělí od devíti do osmnácti hodin. Uzavřen pak bude poslední den v září.
Vzhledem k úspěšnosti prodejních zámeckých výstav v nich budou v Častolovicích i letos pokračovat, na každý měsíc mají připraveného jiného autora od června do září o němž budou veřejnost předem informovat. Letošní sezónu zahájí výstava hendikepovaných dětí Nadačního fondu Slunce. Výstava potrvá do konce května.
Častolovický zámek pro letošní rok připravuje také novinky. Například expozici s velikonočním aranžmá, bude také otevřen zámecký obchod s bytovými doplňky ve velikonočním duchu. Na návštěvníky na nádvoří už tradičně čeká posezení v zámecké kavárně, kde můžete obdivovat nově zrestaurované renesanční fresky. Jejich oprava probíhala během podzimu a jara.
Na zámku pokračují i ve speciálních individuálních hmatových prohlídkách pro nevidomé, které se setkaly s velkým úspěchem. V areálu je bezbariérový vstup nejen do galerie, restaurace, ale i do celého zámku pomocí zdvižné plošiny. Na nádvoří vznikly i nové bezbariérové toalety.
Tak jako každý rok, bude i letos otevřen návštěvníky zámecký obchůdek, který nabízí nejen prodej suvenýrů, ale i bytových doplňků. Úpravám se nevyhnul ani zámecký zvěřinec, kde se neustále rozšiřují a vylepšují prostory pro zvířátka, kterých tu opět několik přibylo. Zámecký zvěřinec se těší oblibě dětí i dospělých. Stálé obyvatele zde tvoří balkánský miniosel, pony plemene Shattlend a vietnamská prasátka, která teď mají roztomilé malé přírůstky. Nová zvířata tak rozšířila počet již starších obyvatel, mezi které patří kamerunské kozy, pštrosi Emu, perličky, bažanti. V oborách pak byl rozšířen počet zvěře o tři jeleny Maral, vedle již starších přírůstků z minulé doby, tedy bílých daňků, jelenů Dybowského a mnoha dalších.
Na zámku usilují především o to, aby nebyl jen pouhým muzeem, ale stal se příjemným místem odpočinku pro každého.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.