Přihlásit

Kdysi lovecký zámeček Pohansko láká romantiky i milovníky historie (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pokud se ocitnete v Lednicko-valtickém areálu, pak byste měli rozhodně zamířit také na lovecký zámeček Pohansko. Empírová stavba, která je chráněnou kulturní památkou České republiky, je vzdálena asi tři kilometry od Břeclavi. Nachází se na břehu jezera, tvořeného slepým ramenem Dyje.

Zatímco dříve na zámeček tu a tam zavítala šlechta, buď aby si po lovu či výletu dopřála svačinku, dnes sem může zamířit každý, kdo má rád romantiku a historii. Empírový zámeček stojí každopádně za návštěvu.

Jako lovecký zámeček Pohansko nechal postavit v letech 1811 - 1812 kníže Jan I. z Lichtenštejna. Návrh stavby vytvořil Josef Hardtmuth a Josef Kornhäusel. O mnoho staletí předtím tu stával obranný val slovanského hradiště.

Jde o výsostně elegantní a symetrickou plochostropou stavbu s přízemními otevřenými arkádovými křídly, která má ve střední části jednopatrovou nástavbu. Pod římsou přízemního patra a v čele nástavby jsou kruhové reliéfní medailony a obdélníkové reliéfy se štukovými výjevy inspirovanými antickými příběhy. V kruhových medailonech se odvíjí příběhy, vztahující se převážně k bohyni lovu Dianě. Jejich autorem byl pravděpodobně vídeňský sochař Josef Klieber.

V rámci Lednicko-valtického areálu je výzdoba zámečku Pohansko unikátní tím, že pouze tady můžete v reliéfech kromě mnoha jiných antických hrdinů spatřit také samotného Dia.

V interiérech zámečku byla instalována expozice dokumentující výsledky rozsáhlých archeologických výzkumů slovanského hradiska, která byla v roce 2010 inovována. Tehdy byla před zámečkem slavnostně odhalena čtyři metry vysoká socha moravského knížete Rostislava.

Zámek Pohansko je veřejnosti přístupný od dubna do října, kdy je také v provozu prodejna s občerstvením. Zajímavý objekt, který spadá pod Městské muzeum a galerii Břeclav, je otevřen denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin.

Na sváteční neděli 20. dubna proběhne od 13.30 hodin u zámku Pohansko Velikonoční folklorní jarmark a zároveň 8. ročník Benefičního koncertu. Vystoupí dětský soubor Žižkovjánek z Moravského Žižkova, taneční soubor Old Stars Břeclav, cimbálová muzika Hudci a mužácký sbor Koňaré z Poštorné. Na jarmarku bude možné shlédnout a zakoupit rukodělné výrobky. Pro děti je připravena velikonoční dětská dílna.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.