Přihlásit

Co mohou lidé prodávat "ze dvora" (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PRÁVNÍK RADÍ

Přes velký počet supermarketů a potravinových řetězců stále přibývá víc drobných zemědělců, kteří nabízejí domácí produkty přímo na svých farmách nebo na farmářských trzích.
Pokud i vy patříte mezi chovatele hospodářských zvířat a chtěli byste tato zvířata využívat nejen k soukromé spotřebě, ale i k faremnímu prodeji "ze dvora", věnujte tomuto článku zvláštní pozornost. Cílem příspěvku je přiblížit čtenářům z právního hlediska problematiku prodeje ze dvora, zejména stanovení komodit, které lze prodávat - při jakých množstvích a za jakých podmínek.

Přísná regulace
Prodej ze dvora je právními předpisy velmi přísně regulován, neboť v tomto odvětví má stát zajistit vysokou úroveň ochrany lidského zdraví a zájmu spotřebitelů. Hlavní právní úprava je obsažena ve veterinárním zákoně, nicméně je nutné brát v úvahu další relevantní vyhlášky ministerstva zemědělství a rovněž předpisy Evropské unie.
Jako prodej ze dvora se označuje prodej malých množství vlastních produktů z prvovýroby chovatelem ve svém hospodářství přímo konečnému spotřebiteli v místě výroby, v tržnici nebo na tržišti, anebo jejich dodávání do místní maloobchodní prodejny, která zásobuje přímo konečného spotřebitele. Místní maloobchodní prodejnou se zde rozumí maloobchodní prodejna, která se nachází v nejbližší obci hospodářství chovatele.

Zvláštní požadavky
V souladu s veterinárním zákonem může chovatel prodávat v malých množstvích živou drůbež a králíky, zpracované drůbeží a králičí maso, mléko, vejce, med, zvěřinu a ryby. U každé kategorie zákon stanoví zvláštní požadavky, které budou rozebrány v následujících odstavcích. Ve všech případech však chovatel musí zajistit, aby živočišné produkty nabízené k prodeji pocházely od zdravých zvířat a byly zdravotně nezávadné a bezpečné. Výroba musí být prováděna v čistém prostředí, které je chráněno před vlivy, které by mohly nepříznivě působit na jejich zdravotní nezávadnost, zejména před kontaminací.
Čerstvé drůbeží a králičí maso smí prodávat v malém množství chovatel, jehož roční produkce je nižší než 2000 krůt, hus, kachen nebo 10 000 kusů ostatní drůbeže, přičemž maso musí být neporcované a u králíků nesmí být oddělena hlava od těla. Vyhláška přímo stanovuje, že malým množstvím se v tomto případě rozumí nejvýše 10 kusů v průběhu jednoho týdne. Pokud je maso prodáváno prostřednictví místní maloobchodní prodejny, musí k němu prodejce připojit dobře viditelné a čitelné upozornění, že maso není veterinárně vyšetřeno a je určeno po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele.

Mléko a smetana - jen přes laboratoř
Nejpřísnější požadavky jsou kladeny na prodej syrového mléka a syrové smetany. Mléko a smetanu může chovatel prodávat jen se souhlasem krajské veterinární správy, přičemž je povinen při podávání žádosti zajistit laboratorní vyšetření mléka pro prokázání, že toto mléko splňuje limity stanovené evropským nařízením č. 853/2004. Mléko musí pocházet od zdravých zvířat, která nevykazují žádné příznaky nakažlivého onemocnění přenosného na člověka prostřednictvím mléka.
Vysoké nároky jsou kladeny také na hygienické prostředí, v němž je mléko ze zvířat získáno a následně skladováno. Prostory a vybavení musí být oddělené od stájí a chráněné proti škůdcům, aby bylo omezeno riziko kontaminace mléka. Prodejce musí zajistit, aby byl spotřebitel poučen, že se jedná o syrové mléko, které je nutné před použitím převařit. Pokud není mléko prodáno do 2 hodin po nadojení, lze jej dále prodat jen za podmínky, že je zchlazeno na 8 stupňů Celsia. Po 24 hodinách však není přípustné toto mléko uvádět do oběhu. Také u této komodity vyhláška určuje množství, které lze konečnému spotřebiteli prodat. Toto množství musí odpovídat obvyklé denní spotřebě mléka v domácnosti daného spotřebitele.

Vajíčka, med, ryby, zvěřina
Nejčastějšími komoditami při prodeji ze dvora jsou bezesporu vajíčka, u kterých zákon stanovuje jen několik požadavků. Nebalená čerstvá vajíčka mohou být konečnému spotřebiteli prodána nejpozději 21 dnů po snášce a jejich minimální trvanlivost je 28 dnů od data snášky. Chovatel může prodat jednomu spotřebiteli jednorázově maximálně 60 vajec. Hranice 60 vajec týdně je dána v případě prodeje do maloobchodní prodejny, kde navíc vajíčka musí být prosvícena a musí u nich být uvedena informace o minimální trvanlivosti a o jménu chovatele a adrese chovu.
Zákon také umožňuje chovatelům prodávat med a včelí produkty, přičemž by toto množství nemělo ročně přesáhnout 2 tuny. Všechny včelí produkty mohou být uváděny do oběhu, pokud pocházejí od včelstva, v němž se nevyskytují mor včelího plodu nebo hniloba včelího plodu. Med musí být skladován v obalech splňujících požadavky na obaly pro potraviny živočišného původu.
Zahálet nemusí ani chovatelé ryb a lovci zvěře, neboť jim zákon umožňuje v malém množství prodávat ryby z vlastního chovu a ulovenou volně žijící zvěř. V případě ryb musí množství odpovídat obvyklé denní spotřebě těchto ryb v domácnosti daného spotřebitele. Malým množstvím v případě prodeje zvěřiny se rozumí maximálně 30 procent kusů skutečně odlovené zvěře. Zákon také požaduje, aby takto nabízená zvěřina byla vyšetřena školenou osobou.
Po tomto úvodu do problematiky prodeje ze dvora by měli mít čtenáři základní přehled o všech zemědělských produktech, které je možné prodávat konečným spotřebitelům nebo prostřednictvím maloobchodních prodejen. U některých komodit, kde zákon vyžaduje splnění přísných podmínek, osobně doporučuji nahlédnout zejména do prováděcích předpisů k veterinárnímu zákonu, případně poradit se s právním znalcem.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.