Přihlásit

Myslivci se chlubí, co ulovili (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Až do velikonočního pondělí trvá v zasedací místnosti jindřichohradeckého okresního mysliveckého spolku ve Schwaigrově ulici tradiční přehlídka trofejí zvěře ulovené v regionu v loňském roce.
Podle předsedy okresní myslivecké komise Bohumíra Urbana, který je každoročně na výstavě průvodcem, jsou zde k vidění jednak trofeje jelenů, daňků či muflonů, hlavně však srnčí zvěře.
"Do rukou hodnotící komise se letos dostalo 782 trofejí srnců, ale vystavené zdaleka nejsou všechny. Ve věkové kategorii od deseti měsíců do dvou let jsou zde pouze trofeje nesprávně ulovené zvěře a potom je tu i možnost srovnání se srnci, jejichž odstřel byl správný. Jedná se o slabší kusy a takové jedince, kteří by se dále neměli dostat do chovu, tedy mít potomstvo," vysvětluje Bohumír Urban s tím, že u srnčí trofeje se měří délka paroží, posuzuje se váha i objem, dále vzhled, barva a další parametry. Mezi zajímavosti letošní výstavy trofejí patří i dvě zlatou medailí oceněné lebky lišek, které jej dosáhly díky svým rozměrům. K vidění je rovněž deset zbraní divočáků či dvě lebky jezevců.
Výstavu si přicházejí prohlédnout především myslivci s celého Jindřichohradecka. Byli mezi nimi i Antonín Tůma z Mysliveckého sdružení v Cizkrajově a jeho kolega Jaroslav Kolman, který vykonává funkci hospodáře.
Oba se shodli na tom, že loňský rok pro cizkrajovské myslivce byl vcelku dobrý.
"Podle plánu jsme prakticky splnili lov srnčího, ulovili jsme osmadvacet zajíců, takže každý z 23 členů mohl jednoho dostat a zbytek šel do tomboly na ples. Vydařili se nám i bažanti," uvedli myslivci.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.