Přihlásit

Kaple je díkem i výzvou myslivců (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Svatý Hubert, patron lovců a myslivců, získal na Vysočině novou adresu. V severovýchodním cípu katastru obce Vyklantice na Pelhřimovsku vyrostla kaple zasvěcená jeho jménu. Postavit ji tam nechal jeden z členů Hubertova cechu, myslivec Jan Štola.
Dnes není obvyklé, aby kapličky stavěli myslivci. I to byl vlastně jeden z hlavních důvodů, proč se pan Štola s kolegou před zhruba osmi lety shodli, že by něco takového bylo žádoucí.
„Jsem myslivcem dlouhá léta. Za minulého režimu se myslivost zpolitizovala, myslivci jako držitelé zbraní absolvovali řadu nesmyslných ideologických školení a jejich společenská role v podpoře kultury a tradic se vytratila. Dodnes se pochroumanou pověst myslivců nepodařilo zcela napravit,“ vysvětlil činorodý muž, nikoli náhodou předseda kulturní a propagační komise aktivního Okresního mysliveckého spolku v Pelhřimově, podstatu myšlenky.
K samotné stavbě ale vedla cesta ještě o kus delší, a nikoli jen kvůli přísné administrativě. Pan Štola totiž těžce onemocněl, a to diagnózou, která patří k vůbec nejobávanějším. A i když boj o život nezůstal bez následků, odhodlaný muž ho vyhrál. S pomocí skvělých lékařů, ale nejen jich. „Můj táta mi říkával: Když ti bude nejhůř, tak se pomodli. Vzpomněl jsem si na to, když jsem po operaci čekal, kam se to obrátí. Já to nikomu nenutím, ale jsem přesvědčený, že mi to pomohlo,“ popsal myslivec. Do tohoto okamžiku také datuje definitivní rozhodnutí, které se po dlouhém vyřizování a hledání začalo naplňovat letos koncem května.
Nová sakrální stavba stojí u osady Petrovsko, v tichém zákoutí na kopci s krásným výhledem. Jiří Zenáhlík, autor projektu, ho takříkajíc ušil přímo na míru místu. Kaplička obdélníkového půdorysu počítá s povětrnostními vlivy při nadmořské výšce nad 600 metrů – z převážné části ji chrání vysoká střecha. Velmi poctivě řemeslně odvedenému dílu pomohla na svět řada dobrovolníků a přátel, obec Vyklantice přispěla vybudováním přístupové cesty i osazením lavičky.

Jana Pechová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.