Přihlásit

Přírodní rezervace Kotvice v Poodří oplývá vodní květenou i množstvím chráněných druhů ptáků (ČRo-pardubice.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chráněné území o rozloze 140 hektarů tvoří rybníky, louky s mokřady a tůněmi a lužní lesy. Přírodní rezervace Kotvice dostala název podle jednoho z rybníků z původně rybniční soustavy, jejíž historie sahá v Poodří až do 15. století. Dodnes jsou zde patrné pozůstatky hrází, z nichž některé, obklopené vodní hladinou, slouží jako malé ptačí ostrovy.

Přírodní rezervace Kotvice patří v Moravskoslezském kraji mezi nejvzácnější hnízdiště ptáků. Celkem jich tady žije kolem stovky druhů. V současné době je zde nejvýznamnější hnízdní výskyt potápky černokrké, která se schovává v početné kolonii racků. Pravidelně do rezervace zalétá také orel mořský, který je u nás rovněž kriticky ohroženým druhem a vůbec největší dravcem vyskytujícím se v České republice. Dále tady žije například kormorán velký, volavka popelavá, lyska černá, potápka roháč nebo kachna divoká. V lučních tůních nacházejí v rámci rezervace vhodné podmínky pro rozmnožování také čolci a žáby.

Naďa Čvančarová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.