Přihlásit

Děti pomáhají ptákům včas odhalit překážku (Boleslavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hrdými zachránci životů se mohou cítit skauti z Dobříše nebo třeba školáci z Brandýsa nad Labem. Ale i další a další dětské kolektivy. Prostě všichni, kteří se zapojili a stále zapojují do projektu proměny prosklených čekáren u zastávek autobusů.

OBRYS DRAVCE NESTAČÍ
Pocit hrdosti je oprávněný, potvrdila Deníku Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické. Veselá výzdoba konstrukcí na zastávkách totiž není určena jen pro potěchu lidských očí. V první řadě má sloužit ptactvu. Opeřencům zviditelní překážky, které se jim za letu mohou stát osudnými. Prosklených ploch si totiž ptáci často nevšimnou.
Jsou průhledné - nebo se v nich zrcadlí okolní prostředí či obloha.
Důsledek? Náraz, zranění - a často i smrt. Prosklení budov, protihlukových stěn nebo právě zastávek hromadné dopravy rok co rok bere život obrovskému množství ptáků. I proto se ornitologové zaměřují právě na zabezpečení zastávek, které za pomoci dobrovolníků evidují prostřednictvím webové aplikace zastavky.
birdlife.cz.
Vytrvale také upozorňují, že jedna silueta dravce na skle, kterou lze často vídat, ptáky neochrání. Sklo je třena polepit hustě, přičemž na motivu vlastně nezáleží. To už dobře vědí třeba skauti z dobříšského střediska prof. Oliče. S těmi se spojili i zástupce města a místní reklamní agentura, která věnovala zbytky barevných fólií. Výsledkem jsou tři zabezpečené zastávky. To v Brandýse nad Labem jich změnilo podobu hned jedenáct. "Děti i učitelé se při zabezpečování dobře bavili - a kladné jsou i reakce veřejnosti," pochvaluje si Andrea Čermáková ze Základní školy Na Výsluní. A třeba v Bezně žáci vylepšili školní pergolu, která to opravdu potřebovala: opakovaně se u ní našly ptačí mrtvolky.

POMŮŽE I SOUTĚŽIVOST
Nyní se ornitologové snaží podobné aktivity kolektivů i jednotlivců podpořit soutěží o nejnápaditější řešení. Kdo se chce zapojit, pošle do 10. června fotografie i popis toho, co se podařilo, e-mailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. "První várka nově zabezpečených ploch dorazila po oslavách Dne Země, kdy se zapojily hlavně školy," řekla Deníku Dobruská.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.