Vánoční srnčí tažín s batáty a datlemi
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
800 g srnčí plece bez kosti, 200 g datlí bez pecek, zvěřinový vývar, 2 velké batáty , 2 šalotky, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce tamarindové pasty, 2 lžíce medu, lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžičky mletého římského kmínu, lžička mleté skořice, lžička mleté kurkumy, špetka mletého bílého pepře, sůl
Odblaněnou srnčí plec nakrájíme na velké kostky, dáme do misky, osolíme, posypeme kořením a promícháme. V litinovém kastrolu rozehřejeme olej, vhodíme nadrobno nakrájené šalotky a krátce restujeme do změknutí. Pak přidáme okořeněnou zvěřinu a ze všech stran ji opečeme. Vmícháme tamarindovou pastu a med a krátce restujeme. Zalijeme zvěřinovým vývarem tak, aby zvěřina byla ponořená, zakryjeme poklicí a zvolna vaříme téměř doměkka. Nakonec přidáme na kostky nakrájené oloupané batáty a datle, promícháme a dovaříme, až jsou batáty měkké. Vlijeme škrob rozmíchaný ve dvou lžících studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí, dochutíme solí.
Vánoční srnčí tažín s batáty a datlemi podáváme s rýží.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes