Logo
Vytisknout stránku

Pikantní pečená žebra z divočáka

4 porce

800 g žeber z mladého divočáka, 4 jarní cibulky s natí, 50 g čerstvého zázvoru, 5 stroužků česneku, 2 čerstvé chilli papričky, 500 ml zvěřinového vývaru, olivový olej, čerstvě mletý citronový pepř, sůl
na zálivku: 4 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce dezertního červeného vína, 2 lžíce sladké sójové omáčky, vrchovatá lžíce třtinového cukru

Pikantní pečená žebra z divočáka Dalibor Pačes

Jednotlivá žebra oddělíme od sebe a pilkou na kosti je přeřízneme na 10 cm dlouhé kousky. Žebra vložíme do mísy, zastříkneme je olivovým olejem, posypeme čerstvě mletým citronovým pepřem, osolíme a v míse důkladně promícháme. Suroviny na zálivku prošleháme v misce do rozpuštění cukru. Na pekáči s rozehřátým olivovým olejem žebra ze všech stran zprudka opečeme. Pak přidáme na delší kousky pokrájenou jarní cibulku, plátky zázvoru, celé stroužky česneku a nadrobno pokrájené chilli papričky, žebra přelijeme zálivkou, podlijeme vývarem a zakryté poklicí v troubě předehřáté na 180 ºC pečeme 45 minut až hodinu doměkka. Během pečení občas žebra obrátíme, přelijeme výpekem a podle potřeby podlijeme.
Podáváme se zelným salátem a chlebem.

Rady a tipy:
* Na tuto úpravu se nejlépe hodí žebra ze selete. Rozhodně žebra nesekejte sekáčem, ale řežte pilkou. Vyvarujete se tak ostrých úlomků kostí, které nejenomže jsou nepříjemné při konzumaci, ale i velmi nebezpečné při pozření.
* Pikantnost si upravte podle vlastní chuti přidáním nebo ubráním chilli papričky.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.