Přihlásit

Rys jménem Kryštof zmizel z Moravského krasu, vědci po něm pátrají

Vzácný rys ostrovid v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras po dvou letech už není. Vědci po něm vyhlásili pátrání a prosí o pomoc veřejnost. Mohl se stát kořistí pytláků. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Filip Vrána. V krasu se rys zdržoval minimálně od září 2016. Dostal jméno Kryštof.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

„O rysovi jsme se dozvěděli díky náhodným pozorovatelům, kteří se s námi podělili o své zážitky. Následný detailní monitoring významně zvýšil naše znalosti o tom, jak rys v kulturní krajině jižní Moravy může žít,“ uvedl akademický pracovník Mendelovy univerzity v Brně a vedoucí programu Šelmy v Hnutí Duha Miroslav Kutal.
Zvíře se před létem 2017 podařilo odchytit a nasadit mu sledovací zařízení. Díky němu vědci například zjistili, že velikost domovského okrsku mladého samce přesáhla 360 kilometrů čtverečních, byla v něm i větší města jako Blansko či Adamov. Když ale na přelomu roků 2017 a 2018 hledal samici, dostal se i k Vyškovu či k brněnské městské části Řečkovice. Vždy se ale vrátil zpět. V krasu se adaptoval i na frekventované silnice, které překonal během sledování nejméně 673krát. Vědci také zjistili, že oblíbenou kořistí mu byl jednoznačně srnec, alternativou pak muflon.
„Pohyb a aktivitu rysa Kryštofa jsme monitorovali intenzivně od počátku jeho výskytu na celém území Moravského krasu. Aktuálně však nemáme o jeho výskytu žádné věrohodné zprávy,“ uvedl zoolog a vedoucí výzkumu rysa z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa. Podle něj příčiny zmizení mohou být různé. „Například mohlo dojít k upytlačení, otravě nebo srážce s dopravním prostředkem. Vzhledem k mladému věku a absenci samice také nevylučujeme přesun na jiné území,“ uvedl Duľa.
Kryštof se přestal objevovat ve fotopastech a ani během zimy nenašli dobrovolníci, zoologové a myslivci žádné průkazné stopy ve sněhu. Vědci a ochránci přírody proto prosí veřejnost o pomoc a poskytnutí veškerých informací o výskytu rysa. Jde o stopy, strženou kořist, přímé pozorování, a to v širší oblasti Moravského krasu, Drahanské vrchoviny a navazujících pohořích. Pozorování lze zasílat na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Podle ČTK, 14. 3. 2019, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.