Přihlásit

Petice za ústavní právo na zbraň byla projednána v Senátu, podpora senátorů je velká

Veřejné slyšení petice „Za zachování práv bezúhonných českých občanů v oblasti legálních zbraní,“ jejímž autorem je Liga Libe, proběhlo v úterý 17. září v Senátu. Petice získala podporu napříč politickým spektrem. Na jejím základě byl vytvořen senátní návrh doplnit „právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní“ do Listiny základních práv a svobod, který podpořilo již 35 senátorů. Projednání senátního návrhu zakotvujícího ústavní právo na zbraň proběhne na příštím zasedání Senátu v říjnu.

Doporučeno Fotografie archiv redakce Fotografie archiv redakce

„Pevně věříme, že na říjnovém zasedání Senátu, kdy se bude projednávat senátní návrh, dojde k jeho přijetí. A poté, že dojde k jeho přijetí i v Poslanecké sněmovně,“ sdělil po veřejném slyšení Bohumil Straka, člen zahraniční komise ČMMJ a viceprezident Ligy Libe.
Účast na veřejném slyšení byla hojná a zazněla řada argumentů z řad střelců a myslivců i zákonodárců. „Ještě jsme nezažili, aby bylo veřejné slyšení petice tak obrovské, aby bylo na konferenční úrovni,“ prohlásili senátoři na tiskovém briefingu. Argumenty proti byly ojedinělé, šlo o jediného senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD).
„Praktickým důsledkem přijetí návrhu by bylo ústavní právo použít zbraň a nejedná se jen o zbraně palné, ale i o nože,“ doplnil Bohumil Straka.
Českomoravská myslivecká jednota ve svém oficiálním prohlášení již dříve jednoznačně podpořila zakotvení ústavního práva na zbraň ve prospěch zachování zbraňových zákonů a ve prospěch bezpečnosti občanů.


Cesta petice
Předání petičních archů se 102 000 fyzickými podpisy občanů podporujících zakotvení ústavního práva na zbraň proběhlo v červnu. Skupina senátorů napříč politickým spektrem připravila senátní návrh, který má doplnit „právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní“ do Listiny základních práv a svobod.
V červenci petici projednal senátní petiční výbor v čele s jeho předsedou Jiřím Drahošem, v srpnu ji senátní ústavněprávní výbor doporučil přijmout jako důvodnou a doporučil též připravované ústavní právo na zbraň.
Dnes (17. září) uspořádal Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice veřejné slyšení za účasti petentů, senátorů, poslanců, zástupců ministerstev a zájemců z řad občanů. Závěrečné projednání petice na plénu Senátu a projednání senátního návrhu zakotvujícího ústavní právo na zbraň proběhne v říjnu 2019.

Podrobnější informace najdete v příštím čísle Světa myslivosti.

Redakce

Poslední změna: 06.12.2019 12:53

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.