Přihlásit

Německo mění zákon o ochraně přírody: stále však chybí celostátní plán péče o vlka

Německý spolkový sněm rozhodl o změně federálního zákona o ochraně přírody. Účelem je usnadnit odstraňování vlčích hybridů a problematických vlků. Německý myslivecký svaz (DJV) postup kritizuje. Podle svazu dojde v roce 2020 k nárůstu počtu vlků na 1 800. Tím se zvýší i počet útoků na zvířata. Stále však chybí managementový plán, který by řešil konflikty s vlky, platný pro celé Německo.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Novela přinese změnu k lepšímu, ale musí následovat další kroky
Spolkový sněm schválil novelu federálního zákona o ochraně přírody, aby konflikty s vlkem mohly být v budoucnu lépe řešeny. Měl by být usnadněn postup při odstřelu kříženců vlků a psů a také při řešení konfliktů s tzv. problematickými vlky. V budoucnu by také měl být umožněn lov více jedinců ze smečky, která opakovaně napadá hospodářská zvířata.
Do plánování mají být zapojeni i místní myslivci. „Je to krok správným směrem, nic víc. Další kroky musí následovat,“ komentoval změnu federálního zákona Helmut Dammann-Tamke, místopředseda DJV.

Celostátní plán péče o vlka stále chybí
Úprava federálního zákona o ochraně přírody usnadní spolkovým zemím implementaci vlastních předpisů o vlcích pro účinnější management šelmy. Celostátní plán péče o vlka však stále chybí, což kritizuje DJV.
Už v lednu vydal DJV společně s akční skupinou Forum Natur návrh, jak aktivně přistupovat k hospodaření s vlkem. Podle návrhu by například v městských oblastech neměly být tolerovány teritoriální smečky. Konflikty s vlky v Německu neustále přibývají: škody na hospodářských zvířatech se od roku 2017 do roku 2018 zvýšily o 35 %. Podle propočtů DJV založených na vědeckých podkladech by na začátku léta roku 2020 mělo v Německu žít 1 800 vlků. Podle svazu je tedy zachování populace druhu zajištěno.
Podle jagdverband.de, 19. 12. 2019, redakce

Poslední změna: 30.12.2019 17:12

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.