Přihlásit

Myslivec objevil nedaleko Prahy srnce, kterého možná zabil vlk

Myslivec objevil v honitbě v Radonicích u Prahy uhynulého srnce, kterého možná zabil vlk. Odebrané vzorky zvířete zkoumají odborníci, výsledky by měli znát do konce týdne. Pokud jde skutečně o vlka, pravděpodobně půjde o jedince hledajícího nové teritorium. ČTK o tom informovala mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Kvůli nálezu srnce, jehož smrtelná zranění mohl způsobit vlk, se myslivecký hospodář v pondělí obrátil na Českou zemědělskou univerzitu. Její pracovník ze zvířete odebral vzorky, které nyní putují na genetickou analýzu. Ze zbytků kořisti je často možné analyzovat DNA predátora, záleží však na době, která uplynula od útoku, teplotě prostředí, způsobu odběru vzorků a dalších faktorech.
„V případě prokázání vlka bude pokračovat monitoring oblasti. V předjaří je nicméně v případě vlků v netypickém prostředí nejpravděpodobnější varianta, že se jedná o mladé zvíře, které oblastí jen prochází, jako tomu bylo například v případě jedince usmrceného na dálnici D1 v roce 2017,“ uvedl expert z Karlovy univerzity Pavel Hulva.
Ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc připomněl, že vlci při hledání nových teritorií urazí stovky kilometrů a mohou se dostat i do těsné blízkosti měst.
Podle ČTK 12. 2. 2020, redakce

Poslední změna: 12.02.2020 13:36

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.