Přihlásit

LIGA LIBE žádá ministra Brabce o vysvětlení záměru regulovat používání olova

Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) doporučila zcela zakázat používání olova ve střelách a rybářských závažích. Na tuto hrozbu reagovala LIGA LIBE již na začátku roku prohlášením o nesouhlasu občanů s regulací olova, kterou předala Ministerstvu životního prostředí ČR (MŽP). Ministr životního prostředí nejdříve uvedl, že považuje za dostatečný zákaz použití olověných střel v mokřadech. Minulý týden však ČTK zveřejnila zprávu o záměru MŽP vyzvat v příštím roce myslivce a rybáře, aby dobrovolně přešli na bezolovnaté střelivo při lovu zvěře a bezolovnaté zátěže při lovu ryb. LIGA LIBE proto v otevřeném dopise žádá ministra o vysvětlení.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

LIGA LIBE, z. s. bojuje proti regulaci legálních zbraní a střeliva, což zahrnuje i problematiku olova ve střelách. Jelikož plošný zákaz používání olova ve střelách a v rybářských závažích ze strany EU se dle vyjádření LIGY LIBE stává realitou, reagovali na něj Spojeným prohlášením a výzvou za téměř jeden milion dotčených občanů České republiky, kde je vyjádřen nesouhlas občanů s regulací používání olova, a předali je MŽP dne 17. ledna 2019.

MŽP nejdříve považovalo plošný zákaz olověných střel za zbytečný, nyní se k němu přiklání
Při převzetí výzvy prohlásil Mgr. Richard Brabec, Ministr životního prostředí České republiky: „Víme, že zákazy olova by ovlivnily život statisíců lidí a díváme se na to se zdravým rozumem.“ Následně, dne 22. 5. 2019 na výstavě Natura Viva, ministr dodal: „Stávající stav, kdy je ze zákona o myslivosti zakázáno používání olověných nábojů pro lov na mokřadech, považuji za dostatečný a k jeho rozšíření není žádný důvod.“
Dne 16. 10. 2019 však zpráva ČTK informovala o záměru MŽP: „...v příštím roce vyzvat myslivce a rybáře, aby dobrovolně přešli na bezolovnaté střelivo při lovu zvěře a bezolovnaté zátěže při lovu ryb…“, a dále uvádí: „...MŽP považuje zavedení netoxických střel za jediné řešení k zamezení otrav živočichů...“, což je dle LIGY LIBE v rozporu s dřívějším prohlášením ministerstva.
LIGA LIBE proto v otevřeném dopise žádá ministra Brabce o vysvětlení a sdělení stanoviska MŽP k záměru plošně regulovat používání olova.

MŽP by se dle LIGY LIBE mělo soustředit na větší hrozby, než je olovo
Dle LIGY LIBE se záměry MŽP uvedené ve zprávě ČTK (více si můžete přečíst zde) míjí účinkem. „Existují zcela jiné faktory, které způsobují větší úhyn ptáků, a právě tam má ministerstvo životního prostředí zaměřit svoji regulační pozornost, např.: uvádí se, že stovky milionů ptáků ročně zahynou nárazy do skleněných budov (včetně prosklených úředních budov Evropské komise a orgánů ochrany přírody), obrovské množství ptáků usmrtí rotory větrných elektráren, vedení vysokého napětí, srážky s vozidly, zdivočelé domácí kočky, pytláci zabíjející nelegálně ptáky na tahu ve Středomoří. Absolutně největším zabijákem ptáků i jejich potravního řetězce (hmyzem počínaje) je však špatně nastavená společná zemědělská politika EU (SZP)…,“ uvádí LIGA LIBE v dopise a vyzývá MŽP, aby svoje úsilí obrátilo tímto směrem.
Za zavádějící považuje LIGA LIBE uvedení příkladu Dánska jako země, kde je olověné střelivo plošně zakázáno již 20 let: „Nebylo upřesněno, že tím střelivem jsou pouze broky do brokovnic (nikoliv kulové náboje) a že Dánsko je přímořský stát, který má v Evropě mimořádný vodní lovecký biotop, a na rozdíl od ČR se zde v obrovském rozsahu loví především na mokřadech.“
Českomoravská myslivecká jednota další omezování olověného střeliva rovněž odmítá: „Na snaze MŽP jednotný postoj střeleckých organizací rozdělit a také obcházet nedávné rozhodnutí Poslanecké sněmovny ČR, která vládu pověřila bojem proti zákazům olova, spolupracovat nebudeme,“ uvedl její předseda Jiří Janota v tiskové zprávě ze dne 17. 10. 2019.
Podle Otevřeného dopisu LIGY LIBE z. s., 21. 10. 2019, a tiskové zprávy ČMMJ, 17. 10. 2019, redakce

Celé znění dopisu najdete zde.

Poslední změna: 23.10.2019 9:17

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.