Přihlásit

Během lovu vlků na Slovensku byl zastřelen i rodičovský pár

Lov vlka na Slovensku je povolený vždy na dobu 2,5 měsíce v roce. V loňské sezóně tak mohl být vlk legálně střelen od 1. listopadu do 15. ledna 2020. Kvůli naplnění kvóty 35 jedinců však slovenské ministerstvo zemědělství lov zastavilo již 12. prosince. Mezi ulovenými vlky byl i rodičovský pár z Chočských vrchů.

Zdroj: NLC, tisková zpráva slovenského ministerstva zemědělství Zdroj: NLC, tisková zpráva slovenského ministerstva zemědělství

Zatímco v České republice je vlk přísně chráněným druhem, Slovenská republika si při vstupu do Evropské unie vyjednala výjimku z evropské směrnice, a může tedy za určitých okolností lov vlků povolit. Jsou zde stanovena území, na kterých je lov povolen, a naopak oblasti, kde se vlci střílet nesmí (území jsou vyznačena na mapě).
V loňské sezóně neplatilo ustanovení, že je zakázáno zastřelit člena rodičovského páru smečky (dříve označovaného jako alfa pár). Při ztrátě vedoucího páru se smečka rozpadá. Nezkušení mladí vlci jsou znevýhodnění. Je pravděpodobné, že se jim nepodaří přežít zimu nebo se mohou uchýlit k útokům na nechráněná stáda hospodářských zvířat, která jsou pro ně snadnější kořistí.
K rozpadu smečky tak po loňském lovu vlků došlo v Chočských vrších. Ty se nalézají nedaleko hranic s Tatranským národním parkem, do území se zakázaným lovem však již nespadají. 1. listopadu byl zastřelen samec z rodičovského páru, o dva týdny později i samice a jedno z mláďat. Ze smečky tak zůstala pouze dvě vlčata.
Od roku 2000 bylo na Slovensku legálně uloveno přes 1700 vlků.
Podle Šelmy.cz, 21. 12. 2019, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.