Logo
Vytisknout stránku

10 daňků z obory na Trutnovsku zabili vlci

Smečka vlků se podhrabala do obory v Bernarticích na Trutnovsku a roztrhala deset daňků z devatenáctičlenné tlupy. Mezi zabitými kusy byla i březí samice. Daňky má na svědomí pravděpodobně smečka z Vraních hor, která loví od Trutnova po Adršpach na Broumovsku. Chovatelé odhadují škodu na desítky tisíc korun.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Mrtvých daňků mohlo být i víc, kdyby vlky nevyplašila majitelka, Dana Kučerová, když šla brzy ráno venčit psy. Čtyřapůlhektarová obora se rozkládá kousek od jejich domu. „Viděla jsem, jak vlk přímo u plotu mordoval daňka. Zahlédla jsem jeho hřbet, byl to stoprocentně vlk,“ uvedla. Vlci podle ní nezabíjeli z hladu, ale pro zábavu. Do obory se podhrabali pod plotem.
Kromě prostředků z fondu ministerstva životního prostředí, který by měl zaplatit odvoz usmrcených zvířat do kafilérie, majitelé s finanční náhradou nepočítají. „Chovatel spárkaté zvěře, přestože hospodaří stejně jako zemědělec, nemá podle současné legislativy nárok na dotace,“ uvedl majitel, Jiří Kučera. Manželé daňky chovají v oboře na úpatí Vraních hor tři roky.
Podle ČTK, 6. 6. 2019, redakce

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.