Přihlásit

10 daňků z obory na Trutnovsku zabili vlci

Smečka vlků se podhrabala do obory v Bernarticích na Trutnovsku a roztrhala deset daňků z devatenáctičlenné tlupy. Mezi zabitými kusy byla i březí samice. Daňky má na svědomí pravděpodobně smečka z Vraních hor, která loví od Trutnova po Adršpach na Broumovsku. Chovatelé odhadují škodu na desítky tisíc korun.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Mrtvých daňků mohlo být i víc, kdyby vlky nevyplašila majitelka, Dana Kučerová, když šla brzy ráno venčit psy. Čtyřapůlhektarová obora se rozkládá kousek od jejich domu. „Viděla jsem, jak vlk přímo u plotu mordoval daňka. Zahlédla jsem jeho hřbet, byl to stoprocentně vlk,“ uvedla. Vlci podle ní nezabíjeli z hladu, ale pro zábavu. Do obory se podhrabali pod plotem.
Kromě prostředků z fondu ministerstva životního prostředí, který by měl zaplatit odvoz usmrcených zvířat do kafilérie, majitelé s finanční náhradou nepočítají. „Chovatel spárkaté zvěře, přestože hospodaří stejně jako zemědělec, nemá podle současné legislativy nárok na dotace,“ uvedl majitel, Jiří Kučera. Manželé daňky chovají v oboře na úpatí Vraních hor tři roky.
Podle ČTK, 6. 6. 2019, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.