Přihlásit

Na honu v Tupesích chytili opilého myslivce (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kořistí nimrodů na Modré byli pouze zajíci a bažanti. Lišku ani divočáka neulovili

Slovácko
V sobotu začala pro myslivce hlavní lovecká sezona. Na první letošní hon na drobnou zvěř vyrazily nejen desítky nimrodů ze Slovácka, ale také policisté. Ti se zaměřili na kontrolu výrobních čísel a technického stavu zbraní a také dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů. A hned načapali prvního hříšníka. Na honu v Tupesích nadýchal jeden z myslivců 0,5 promile alkoholu.
Když se v sobotu po osmé hodině chystalo pětatřicet členů Mysliveckého sdružení (MS) Háj Velehrad­Modrá a jejich hostů k zahájení honu na zajíce, bažanty, škodnou a lončáky prasete divokého, dorazili za nimi do hospůdky na Modré policisté z odboru služeb pro zbraně a bezpečnostní materiál Policie České republiky. "Každý z myslivců si musel fouknout do přístroje, jestli náhodou před honem nepil. Policisté rovněž provedli u nimrodů kontrolu technického stavu zbraní a platnosti dokladů k nim," přiblížila mluvčí uherskohradišťské policie Milena Šabatová.
U všech prověřovaných příslušníků Hubertova cechu byla kontrola na alkohol negativní, také zbraně byly v pořádku. Poté už mohli myslivci nastoupit k zahájení honu. Hospodář mysliveckého sdružení Miroslav Mazůrek kladl střelcům na srdce, aby se zbraněmi zacházeli obezřetně a dodržovali při lovu myslivecká pravidla. Po čtyřech lečích bylo na výřadu sedm zajíců a dvacet bažantích kohoutů. "Loni jsme ulovili po dvou kusech zajíců a bažantů, ale také jednoho divočáka. Letos jsme tam mohli mít i lišky, ale ty nám utekly," přiznal s úsměvem Mazůrek. Jedním dechem dodal, že oproti loňským třem honům na drobnou zvěř budou mít letos členové MS Háj pouze hony dva.
Kontrolám zbraní a dechové zkoušce na alkohol se podle hradišťské policejní mluvčí Mileny Šabatové podrobili také myslivci v Havřicích, Babicích, Vážanech a Tupesích. V posledně jmenovaném mysliveckém sdružení policisté načapali jednoho hříšníka, který se na hon vypravil po požití alkoholických nápojů. "Při první dechové zkoušce nadýchal jeden z myslivců půl promile alkoholu, při druhé zkoušce klesla hladina alkoholu na 0,41 promile," informovala policejní mluvčí. Myslivci byly podle ní zajištěny zbraně včetně průkazů k nim a jeho provinění bude řešit přestupková komise Městského úřadu v Uherském Hradišti.
"Abychom byli v okrese schopni obsáhnout šíři honů, zaměřili se na zmíněné kontroly nejen kolegové z oddělení inspektorátu pro zbraně a střelivo, ale také hlídky z obvodních oddělení," dodala tisková mluvčí uherskohradišťské policie Milena Šabatová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.