Přihlásit

Vůně podzimu v Praze do 20. listopadu (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podzim může vonět každému jinak. A stejně tak i chutnat.
Třeba jako Brasato z kančího masa. Nebo jako jelení hřbet s kaštanovým pyré. Anebo jako srnčí medailonky na rozmarýnu. Možná i jako medailonky z vepřové panenky. Či jako pomalu dušený daňčí krk.
Anebo třeba jako kančí roláda plněná ořechovou nádivkou. Může mít ale i příchuť grilovaného Rib-eye steaku na šťouchaných bramborách. Může vonět po pečené srnčí kýtě se švestkovou omáčkou, variantou je i možnost, že bude vonět jako ragout z křepelčích prsou a lišek. Poslední možností jsou pak konfitované jelení kousky s hruškovou omáčkou.
To je totiž nabídka hlavních chodů pražských restaurací, které jsou zapojeny do Festivalu chutí - Vůně podzimu. Ten se za pořadatelství společnosti Alakarte koná ve vybraných pražských restauracích. Do festivalu pak jsou zapojeny i restaurace v Brně, Liberci a Mariánských Lázních.
V rámci festivalového menu za cenu 290 Kč naservírují návštěvníkovi tříchodové menu. Sestává z předkrmu, hlavního chodu a dezertu. Jedinou podmínkou účasti na festivalu, který potrvá do 20. listopadu, je registrace přes rezervační systém www.alakarte.cz.
Pavel Suchánek, ředitel společnosti Alakarte a autor festivalové myšlenky, o přehlídce chutí prozradil: "Nabídka je opravdu široká. Vždyť podzim nabízí v přírodě pro kuchaře nesmírné množství inspirace: jablka, ořechy, švestky, hrušky, zvěřinu, kaštany. Je toho hodně - a kuchaři dokáží s těmito surovinami doslova zázraky," říká Suchánek.
Zatímco pány jistě zaujmou na začátku článku uvedené masové lahůdky, dámy se patrně budou těšit především na závěr celého menu. "Třeba v restauraci 2 Pazzi ve Vršovicích bych doporučil se těšit na domácí zmrzlinu z čerstvých fíků. V Amade zase překvapí pošírovaná hruška v červeném víně se skořicovou zmrzlinou. Do třetice zmrzlinu bych doporučil například v Chateau St. Havel - a to teplý jablečný dortík s mátovým tvarohem a rumovou zmrzlinou," říká Suchánek.
Majitel restaurace Fluidum Jiří Konhefr je se zájmem lidí spokojen. "Za zájmem stojí nejen rozumná cena, ale také fakt, že zvěřina na jídelním lístku není běžná," uvedl Konhefr. V rámci festivalového menu je v jeho restauraci jako předkrm nabízena zvěřinová terina s kousky jater a mandlí se švestkovými a hruškovými povidly. Hlavním chodem je pečená srnčí kýta se švestkovou omáčkou podávaná se špekovým knedlíkem - a závěrečnou tečku v podobě dezertu představuje křehký jablkový koláč s čerstvě ušlehanou smetanou.

***
Dvanáct šancí na zážitek
Do Festivalu chutí se zapojilo patnáct restaurací, z toho dvanáct z Prahy: 2 Pazzi Restaurant, Amade Restaurant, Ambroisie Caffé Restaurant, Campanulla, Chagall´s Club Restaurant, Chateau St. Havel, Fama Grand, Fluidum Restaurant, Mozaika, Perpetum, Restaurace Austria.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.