Přihlásit

V Moravském poháru bodovalo osm z devíti (Dobrý den s kurýrem)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V buchlovských kopcích proběhl čtvrtý ročník regionální soutěže barvářů o Moravský pohár s mezinárodní účastí. O pořádání ve třech honebních katastrech - Holý kopec, Buchlov a MS Stupava - se postaral OMS Uh. Hradiště, členové klubu chovatelů barvářů a MS Stupava. Do soutěže bylo vybráno devět psů a fen plemene bavorského a hannoverského barváře. Název je odvozen od mysliveckého pojmenování krve - barva.
"Jedná se o vrcholnou soutěž pořádanou na umělé stopě zvěře, kdy pes prokazuje schopnosti a vlastnosti nezbytně nutné k práci spojené s myslivostí," popisuje ve stručnosti smysl soutěže Zdeněk Havlíček, myslivecký hospodář MS Stupava.
5+1 disciplín rozložených do dvou dnů rozhodovalo o kvalitě zkoušených psů. "Možná lidé nevědí, ale práce se psy je velmi náročná a abychom poznali jejich schopnosti, je zapotřebí k jejich prověření čas a prostor. Proto jsou úkoly rozděleny do dvou dnů a pohybujeme se ve třech honitbách," říká Havlíček, který v krátkosti přidává velmi zjednodušeně hlavní program soutěže, skládající se z pěti částí, v nichž se hodnotí poslušnost, a jedné trvající přibližně hodinu a půl, kdy pes jde po vyznačené stopě. "Po splnění poslušnosti je hlavním bodem zjištění, jak pes po našlapání stopy zvěře tuto stopu dosleduje. To vše po více jak 20 hodinách. Musí projevit schopnost oznámit myslivci, když kus najde, dále se pozoruje, jak se chová. Nesmí se bát, zvěř rvát nebo načínat."
Hodnocení se věnovalo devět rozhodčích. "Osm psů skončilo v první až třetí ceně, pouze jeden neuspěl," uzavřel Havlíček. Celkovým vítězem se stal Norbert Pelc s BB Jägerem. Organizátoři připravili také společenský večer při country muzice Štrůdl v Hipocentru Koryčany.

***
Mezinárodní účastnice
Jednou z úspěšných účastnic byla i Joana Wisniewska z Polska s fenkou Assipattle.
"Jsem členkou i v českém klubu a několik roků mám barváře a protože máme chovnou stanici, rozhodla jsem se prověřit její schopnosti," prozradila hlavní důvod, proč se do soutěže přihlásila.
"Toto plemeno je mnohem náročnější na práci než třeba německý ovčák. Jsou to velcí individualisté a pokud se s nimi nepracuje, tak se chovají naprosto nekontrolovatelně, jak jim jejich přirozenost velí. Proto jsou zkoušky velmi potřebné a důležité," řekla Joana, která se po čtyřech letech příprav letos stala také právoplatným myslivcem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.