Přihlásit

Kalouskovi hlídači prověřují rodinu hejtmana Palase (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Analytici zkoumají finance hejtmana Severomoravského kraje od roku 2007

OSTRAVA, PRAHA
Jaroslav Palas jako vášnivý myslivec tráví rád svůj volný čas v lese lovem divoké zvěře. Teď se na mušku dostal sám.
Někdejšímu ministrovi zemědělství a moravskoslezskému hejtmanovi a senátorovi Jaroslavu Palasovi (ČSSD) a jeho manželce Jiřině začal prověřovat účty Finanční analytický útvar ministerstva financí (FAÚ). Oddělení, které má na starosti například odhalování praní špinavých peněz, už poslalo do tuzemských bank žádost o výpisy z jejich kont od roku 2007.
MF DNES má k dispozici dopis, který poslal šéf FAÚ Milan Cícer na některé tuzemské peněžní ústavy. Žádá v něm banky o poskytnutí informací, zda Palas a jeho žena v jejich bance nemají účty. Ať jako fyzické nebo podnikající osoby. V případě vedení účtu požadují kompletní výpisy od roku 2007. "Uvítáme případně i další relevantní informace," napsal ještě Cícer. Odvolává se na opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu.
Ministerstvo financí, stejně jako u jiných případů prošetřovaných FAÚ, k celé záležitosti oficiálně mlčí. "Ministerstvo financí nemůže kvůli mlčenlivosti ze zákona potvrzovat, vyvracet, sdělovat podrobnosti či jakkoli komentovat konkrétní činnost Finančního analytického útvaru," uvedl mluvčí Ondřej Jakob.
Palas podle svých slov o žádném vyšetřování neví. Rozhodně mu však nevadí. "Pokud se tedy do šetření FAÚ a banky pustily, jsem rád. Už mám těch dohadů dost. Konečně se prokáže, že je všechno v pořádku," řekl včera Palas. "Pokud vyšetřování probíhá, poskytnu plnou součinnost. Nemám co tajit."
Za šetřením nevidí ani politickou pomstu. "Na druhou stranu útoky na mě jsou vždy dobrým zviditelněním pánů Bohuslava Sobotky a Jiřího Paroubka," dodal. Sobotka mu například vyčítá, že na 25 let pronajal novojičínskou nemocnici společnosti Agel patřící pod oceláře Tomáše Chrenka.
FAÚ zajímají příjmy Palasových jen od roku 2007, rezignoval tak na jeho příjmy z dob, kdy v roce 2002 až 2005 působil jako ministr zemědělství. Tehdy například prodal Setuzu lidem kolem Tomáše Pitra. Není navíc jasné, čemu se věnoval mezi roky 2005 a 2008, kdy působil jen jako šéf myslivecké jednoty.
Zkoumání Palasových účtů může naznačit, kde vzal peníze na stavbu obřího domu v Ludvíkově na Bruntálsku za desítky milionů korun. Oněm se mluvilo jako o penzionu, ale podle katastru jde o rodinný dům. "V Ludvíkově stavím rodinný dům, uvidíme, zda z něj časem udělám penzion," dodal Palas. Na otázky, kde na něj vzal, už v minulosti odmítl odpovědět.
Palas nedávno přišel o jeden ze svých postů: řídící výbor Českých drah ho odvolal z dozorčí rady státního dopravce. Neobhájí nejspíše ani své hejtmanství, protože se v primárních volbách na příští krajské volby nedostal ani na kandidátku - podle svých slov o znovuzvolení neusiloval. Ani poté rozhodně nezůstane bez příjmu, protože senátorem bude až do roku 2016.

Akční útvar
Jaroslav Palas je další z politiků, kterého útvar začal letos vyšetřovat. Na jaře letošního roku analytici rozkývali křeslo pod ministrem obrany Alexandrem Vondrou (ODS), když rozpracovali kauzu finančních toků z dob evropského předsednictví, za které Vondra zodpovídal. Do hledáčku se analytikům dostaly také finanční poměry poslance Věcí veřejných Michala Babáka, který stranu štědře sponzoroval.
Aktivita FAÚ, který vznikl už v roce 1996 a který může prověřit na základě oznámení každou transakci, v posledních dvou letech strmě roste, například v roce 2008 FAÚ podal 78 trestních oznámení, v roce 2009 už to bylo 191 a před rokem 296.

***
Jaroslav Palas (59)
Palas a byznys
Jaroslav Palas nemůže mít z podnikání oficiálně příliš velké příjmy. Rok a půl seděl za kraje v dozorčí radě Českých drah, kde pobíral třicet tisíc korun měsíčně a odkud byl odvolán minulý měsíc. Dosud působí jen v dozorčí radě obecně prospěšné společnosti Janáčkův Máj pořádající stejnojmenný hudební festival. Za dob svého ministrování působil v dozorčí radě Podpůrného zemědělského a garančního fondu. Ještě předtím byl necelý rok předsedou představenstva ZZN v Novém Jičíně. Není jasné, pro koho pracoval mezi lety 2005 až 2008.

Palas politik
Syn komunistického poslance byl sám členem i poslancem za KSČ. Ze strany byl v roce 1994 vyloučen kvůli formování Levého bloku, o rok později vstoupil do ČSSD. V roce 1996 se stal poslancem a od roku 2002 do roku 2005 šéfoval ministerstvu zemědělství. Strana ho v roce 2006 vyřadila z kandidátky do Sněmovny. O dva roky později se dočkal comebacku v krajských volbách, díky koalici s komunisty se stal hejtmanem. Loni vyhrál senátní volby na Bruntálsku. Kritizuje ho šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, hlavně kvůli pronájmu nemocnice v Novém Jičíně. V krajských volbách 2012 už nekandiduje.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.