Přihlásit

Placatici s něčím na zahřátí u myslivců nejspíš nenajdete (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ani letos nebudou na tradičních podzimních honech chybět policisté, kteří v čele s vedoucí oddělení Věrou Kazatelovou opět zkontrolují doklady, zbraně i alkohol.

K podzimu patří i tradiční hony, a ty se v posledních letech neobejdou bez zájmu policistů. O kontrolách zaměřených na dodržování předpisů právě při pobytu se zbraní v lese Deník hovořil s Věrou Kazatelovou, vedoucí oddělení dohledu a dozoru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál,působícím při krajském policejním ředitelství v Jihlavě.

* Budete kontrolovat bezpečnost a dodržování příslušných norem i během letošní sezony honů, která v současnosti začíná?
Určitě. V této praxi budeme pokračovat.

* Kdy se s vašimi lidmi setkají myslivci poprvé?
S kontrolami jsme už začali. V září jsme prováděli kontroly při lovech kachen na tahu, byli jsme na čtyřech těchto akcích, a sice na Jihlavsku a na Pelhřimovsku. Bylo zkontrolováno 32 osob, a tudíž i 32 zbraní.

* Pravé myslivecké hony začínají ovšem až nyní.
Ano. V říjnu a v listopadu jsme se zúčastnili čtyř mysliveckých honů, kde bylo zkontrolováno 75 osob a 75 zbraní a bylo to znovu na Jihlavsku a tentokrát na Žďársku.

* Jaké byly výsledky těchto zmíněných kontrol?
Neodhalili jsme žádný přestupek držitelů zbrojních průkazů. Výsledky byly dobré.

* Co bývá největším problémem, když už na nějaký nedostatek přijdete?
Někdy se stává, že si někdo z kontrolovaných zapomene doma doklady jako zbrojní průkaz nebo lovecký lístek, a ty pak nemůže při kontrole předložit. S alkoholem u myslivců jsem se osobně setkala také, ale to jen opravdu výjimečně.

* Většina z nás ale vidí myslivce jako muže v klasické zelené uniformě, kde by se v kapse kabátu nejspíš placatice s něčím ostřejším na zahřátí úspěšně hledala.
Já si myslím, že samotní myslivci se tohoto pokušení vyvarují. Vědí o nás, počítají, že jezdíme na hony, že lidem s loveckými zbraněmi dáváme dýchat stejně jako řidičům, a to nejen na začátku honu, ale i v jeho průběhu a těsně po skončení. Myslím si, že se stalo chvályhodnou praxí, že dnešní myslivci usedají k alkoholu, až když mají zbraně bezpečně uklizené a uložené.

* V jakém stavu zbraně, s nimiž myslivci do lesů vyrážejí, v současnosti jsou?
Právě na technický stav zbraní se v poslední době zvlášť zaměřujeme. Pokud zjistíme, že je technický stav zbraně špatný, tak můžeme držitele vyzvat, aby zbraň předložil českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Naše oddělení má kontrolu nad všemi zbraněmi držitelů zbrojních průkazů.

* Jak na vaši přítomnost při zmíněných namátkových kontrolách reagují samotní myslivci?
Musím říct, že jsme se žádnými negativními reakcemi nesetkali. Že by někdo třeba odmítl dechovou zkoušku, to se mi skutečně nestalo.

* Do lesů můžou i v době honů přijít lidé, kteří se samotnými hony nemají nic společného. Kdo zodpovídá za jejich bezpečnost? Jak je tato bezpečnost zajištěna
Za bezpečnost zodpovídá pořadatel honu. Ten musí v souladu s mysliveckým zákonem o honu informovat a postarat se také o bezpečnost všech osob. Účastníci honu včetně honců jsou na začátku honu poučeni, kudy hon vlastně půjde, kde se bude střílet. Z bezpečnostního hlediska musí být hon kvalifikovaně připraven pořadatelem.

* Dokdy budete jako policisté hony kontrolovat?
Lovy kachen na tahu máme na různých místech Vysočiny nahlášené do konce listopadu, klasické myslivecké hony jsou na programu ještě v lednu příštího roku. Takže ještě v lednu se může stát, že se na nějaký hon na bažanty nebo zajíce zajedeme podívat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.