Přihlásit

Hubertova jízda letos projede i Bučovicemi (Vyškovské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Víkend láká hned na dvě Hubertovy jízdy v regionu. Zatímco ve Slavkově u Brna jde už o několikátý ročník, Bučovice zažijí Hubertovu jízdu letos poprvé.

Počtvrté přivítá v sobotu Slavkov u Brna jezdce na koních, kteří vzdají hold patronu lovu a myslivců, svatému Hubertovi. Letos všakna návštěvníky slavkovského zámku nečekají ukázky lovu a muži v kamizolách. Místo toho uvidí vojáky.
"Letos jsme v programu Hubertovy jízdy udělali změnu. Divákům se představí jezdci ve vojenských uniformách, kteří předvedou ukázku boje z druhého italského tažení Napoleona Bonaparta," podotkl ředitel slavkovského zámku Aleš Šilhánek.
Jezdci na spanilou jízdu do Slavkova vyrazí ze Staré pošty a přes Velešovice a Urbánek přijedou na slavkovský zámek. "Program pro rodiny s dětmi začíná v zámeckém parku ve dvě hodiny odpoledne bubenickou exhibicí pod zámeckým balkonem. O půl třetí přijede na bílém koni svatý Martin a poněmza doprovodu fanfár ostatní jezdci. Potom velitel skupiny podá hlášení starostovi a představí jednotlivé uniformy, jezdce a koně," řekl Šilhánek.
Novinkou letošního programu jsou ukázky s dravci. "K lovu se používali i draví ptáci. Proto jsme do programu přidali i ukázky sokolnictví. Potom následuje historický výjev, ve kterém bojuje seržant Ragot proti pěti rakouským jezdcům," nastínil další program Šilhánek.
V dalším bodu vystoupí Sandra Doležalová, která předvede ukázky jezdectví a drezúry koní. "Posledním jezdeckým vystoupením je ukázka útoku jezdectva. Diváci můžou porovnat, jaký je rozdíl mezi útokem ve skutečnosti a ve filmu," upozornil Šilhánek.

Svatomartinské
Už v poledne začne ve vstupních prostorech zámku prodejní výstava mladých svatomartinských vín. "Kromě vín je pro návštěvníky nachystaná také tradiční svatomartinská husa, kterou můžou ochutnat v Zámecké restauraci. Mimo to jsme opět nachystali kostýmované prohlídky, tentokrát na téma lovecké sezony zámeckých pánů," doplnil Šilhánek.
Premiéru si na rozdíl od té slavkovské odbude v sobotu Hubertova jízda v Bučovicích. "Podařilo se nám navázat spolupráci s Ivanem Vystrčilem, který má s pořádáním jízd velké zkušenosti. Jsme rádi, že se nám v Bučovicích podařilo tuto tradici obnovit," uvedl Josef Bouda z Informačního a kulturního střediska v Bučovicích. Také v Bučovicích začnou jezdci přehlídkou a pozdravením starosty. "Vyjíždějí v půl druhé odpoledne. Ve tři hodiny se představí v soutěži Ohnivý jezdec, který bude skákat se svým koněm přes oheň. Následovat budu ukázky překážkových jízd nebo práce s loveckými psy," popsal program Bouda.
Ve čtyři hodiny ukončí první část požehnání koním a jezdcům. V devět hodin večer se pak koně opět vrátí před bučovický zámek. "Nejdřív předvede ohňovou show Sandra Doležalová a hned po ní vystoupí za doprovodu hudby a světelných efektů Ivan Martínek," dodal Bouda.
Ani v Bučovicích nebudou návštěvníci ochuzeni o svatomartinské víno. "Kromě vína bude v zámku nachystáno zvláštní občerstvení v podobě dobové panské hostiny," dodal Bouda.
Hubertovy jízdy vycházejí z tradičních staroanglických honů na lišku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.