Přihlásit

Pro zvěř nastane v příštích měsících tvrdé období (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pro zvěř nastává v podzimních měsících období nouze. Myslivci jsou povinni pomoci zajistit zvěři potravu. Vzhledem k současnému dostatku krmiv, snadné logistice, zvěři nevyhovujícím stavu naší kulturní krajiny a rozdílnosti hospodářských zájmů člověka v krajině je pomoc myslivců nejenom morální a legislativní povinností, ale i nutností. Díky plošné likvidaci živočišné výroby je krmiv dostatek, krmiva jsou dražší než loni, ale přesto je nutno klást důraz na kvalitu, v žádném případě nelze připustit zaplísnění předkládaných krmiv.
Nejvhodnějším krmivem pro zvěř zůstává zrno ovsa a seno. Se siláží či senáží je lépe počkat až s příchodem mrazů, jinak se rychle kazí. Důležitým místem pro zvěř jsou i slaniska, tedy místa, kde myslivci předkládají zvěři kusovou krmnou sůl.
Myslivecká sdružení i okresní myslivecké spolky pokračují ve výkupu kaštanů a žaludů, které dosoušejí a následně předkládají zvěři. Časně seté ozimé obiloviny a řepka poskytují zvěři čerstvou pastvu, obsahují však velmi málo vlákniny, což způsobuje zažívací problémy.
Srnčí zvěř se sdružila do zimních tlup a stává se více viditelnou, což není projevem přemnožení zvěře. Jedná se o přirozené chování srnčí zvěře, které má za cíl zvýšit pravděpodobnost přežití zimního období a funguje jako obrana před predátory. Vysoké jsou letos početní stavy divokých prasat, a proto je nutno zintenzivnit lov selat a lončáků.
Českomoravská myslivecká jednota vyzývá k dodržování všech pravidel bezpečnosti při lovu. Dobře organizovaná výlož ulovené zvěře i závěrečný výřad s tradiční poctou ulovené zvěři doprovázený trubači je nezapomenutelným zážitkem pro všechny účastníky a posouvá tradice a kvalitu naší myslivosti do budoucnosti. Právě díky kvalitě české myslivosti pravidelně navštěvují naše honitby zahraniční lovci, kteří zde nalézají kvalitní zvěř a neopakovatelnou atmosféru lovu, kterou jinde nemohou nalézt.
Končí poslední sezona lovu vodního ptactva s olověnou municí, od příštího roku je nutno používat ocelové broky.
Nebývale roste ničení kvalitní orné půdy na stavbu solárních elektráren, spekulativním zatravňováním a zástavbou, což je doprovázeno oplocením pozemku a zamezením přístupu volně žijících živočichů. Je paradoxní, že pastviny v režimu ekologického zemědělství a plochy výroby solární energie jsou doprovázeny oplocením pozemku hustým pletivem a ostnatým drátem, což dramaticky snižuje biodiverzitu a plochy samotné jsou antiekologické, a přitom v rámci státních dotací jsou pobírány tučné dotace právě na ekologičtější přístup uživatelů pozemků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.