Přihlásit

Přemnožená straka decimuje jiné opeřence, hlásí ornitologové (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomouc
Překrásný pták s pověstí zloděje dělá starosti ornitologům i myslivcům. Straka obecná se přemnožila a decimuje populace menších druhů ptáků, kterým ničí vejce a zabíjí mladé. Myslivci mají počty krkavcovitého zabijáka držet v rovnováze s ostatními opeřenci. Poukazují na to i ornitologové. Podle myslivců však problém spočívá v tom, že straka je mazaná. Nepomohly ani prémie vypsané na stračí "hlavu". Snižovat stavy se nedaří.
"Přemnožení straky obecné má velký dopad na drobné ptactvo. Vybírají hnízda, vajíčka i mláďata. Úbytek je patrný," uvedl Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.
Straka se přesunula z lesů za snadnější potravou na venkov a do měst. Kromě toho, že hospodyňkám možná ubývá blyštivých věcí, problémy pozorují odborníci hlavně na jaře v hnízdech jiných druhů ptáků. "V areálu bývalé Sempry na předměstí Olomouce je jich až hrůza. Straky se skutečně přemnožily. Je to nepříjemný predátor, který decimuje ptáky," potvrdil předseda osmisethektarové honitby u Olomouce Josef Karger.
Myslivci se snaží o rovnováhu straky a ostatních druhů. "Máme vypsané prémie, ale moc to nefunguje. Straka je inteligentní, a když vidí, že mám něco na rameni, na sto metrů se nepřiblíží," líčil.

Dalším problémem je podle myslivců legislativa, která stanovuje období lovu strak. "Nesmíme střílet od 1. března do 30. června. Jenže to je jediná šance, kdy lze stavy straky regulovat. Když jsou mladé a hloupé," sdělil Josef Karger.
Podle myslivců by stačilo zkrátit stanovenou lhůtu do posledního května. "Jinak budeme dál sledovat, jak straka hubí malé ptáky, ale i bažantí a kachní zvěř, kterým straky pijí vejce a likvidují snůšku," uzavřel.
Černobílý pták s úsměvným latinským názvem Pica pica poletuje po celé Evropě. Strakám vyhovuje rozmanitá "parková" krajina a blízkost lidských sídlišť. I když dříve nijak nevyhledávala souvislé zemědělské plochy bez stromů, dnes jsou straky běžně pozorované u komunikací mezi hanáckými vesnicemi.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.