Přihlásit

Bezkontaktní norování v Drahonicích má již tradici (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okresní myslivecký spolek Strakonice a kynologická komise ve spolupráci s členyMS Knížkámen Drahonice uspořádaly v sobotu 23. června na umělé noře dvoje zkoušky v bezkontaktním norování. Tyto zkoušky se v Drahonicích pořádají každoročně, a tak už mluvíme o tradici. Onavození správné atmosféry se postaral soubor trubačů ve složení Jan Řehoř, Miroslav Kotrč a Radim Svoboda. Zahájení se ujal člen MS Drahonice a ředitel zkoušek Zdeněk Myslivec ml., který přivítal početnou koronu, sbor rozhodčích a vůdce, kterým rovněž popřál hodně zkouškového štěstí.
Zájem o zkoušky ze strany vůdců nás opravdu těší a pro velký zájem byly tento rok uspořádány do konce dvoje. Na první, které se konaly v dopoledních hodinách, se přihlásilo 24 vůdců a zúčastnilo se 22. Dvě feny se háraly, a tak se zkoušek nemohly zúčastnit. Na druhé zkoušky, které probíhaly odpoledne, bylo přihlášeno 13 vůdců a zúčastnilo se 11. Jeden vůdce se ke zkoušce nedostavil a druhý musel odstoupit také kvůli hárající feně.
Když dvoje zkoušky, takdva sbory rozhodčích. Delegováni byli rozhodčí z okresu Strakonice, Písek a České Budějovice. Dopoledne posuzovali výkony psů vrchní rozhodčí Libor Kurfiřt a rozhodčí Václav Myslivec a Karel Uhlík. Odpoledne hodnotili výkony vrchní rozhodčí František Bárta st. a rozhodčí Jaroslav Košatka a Stanislav Vachta. Při zkouškách v bezkontaktním norování je neopominutelná funkce normistrů, které se ujali členi MS Knížkámen Drahonice Zdeněk Liška a Ondřej Častoral. Hospitaci čekatele na funkci rozhodčího si při obojích zkouškách vykonal Aleš Rot z okresu Písek.
Letos byli psi v bezvadné formě. Z celkem 33 předvedených psů při obojích zkouškách obstálo 32. Pouze jeden pes ve zkoušce neobstál, a tak bude muset zkoušku absolvovat v jiném okrese.
Předvedeno bylo 17 jezevčíků, z toho 15 drsnosrstých, 1 dlouhosrstý a 1 trpasličí. Teriérů se zúčastnilo 16, z toho 5 jagdteriérů, 3 velšteriéři, 3 jack russel teriéři, 2 foxteriéři a 3 border teriéři.
Nejlepší výkon v dopoledních zkouškách podala fena jezevčíka drsnosrstého Chery od Blatského rybníka s vůdcem Antonínem Růžičkou z Katovic, která od vypuštění dosáhla třetího kotle za 11 sekund. Na druhých zkouškách byl nejúspěšnější pes jezevčíka trpasličího Edy od Potoka Bůravy s časem 0,10 sekund a vůdcem Vojtěchem Valentou z Chelčic. Během zkoušek nebyl podán žádný protest, psi byli úspěšní, počasí nám přálo, takže můžeme říci, že se nám opět jedna sobota po všech stránkách vydařila. Samozřejmě velkou zásluhu na zdárném průběhu zkoušek a vynikajícím výkonu psů mají členi MS Knížkámen Drahonice, pod jejichž vedením probíhaly nácviky.
V honitbě MS Knížkámen Drahonice se konají v sobotu 14. července Lesní zkoušky ohařů. Sraz je v 8 hodin u ohrádky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.