Přihlásit

Lesní tábor není pro zhýčkané (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dva týdny života v lese naučí děti poznávat stopy zvířat, rostliny i postarat se o sebe

Hradec Králové
Odlévání zvířecích stop, pozorování divoké zvěře z posedů či střílení ze vzduchovky si zkoušejí děti na mysliveckém táboře Šanovec. Za čtrnáct dní si děti osvojí základy myslivosti, často si ale jen opráší staré vědomosti. "Některé děti vědí už při příjezdu více než my," řekl zástupce vedoucího tábora Aleš Kučera. Většina dětí totiž pochází z mysliveckých rodin.

Elektřina až večer a sprcha venku
Táborníci si léto užívají v trochu nestandardních podmínkách. Stany v lese si postavili sami, elektřinu si mohou dopřát jen večer, sprchují se venku a musí se obejít bez splachovacího záchodu. "Nejdříve jsem u záchodu hledala splachovadlo," smála se devítiletá Natálie. Děti po sobě také musí mýt nádobí, občas je na nich i řezání dříví, to ale pod dohledem dospělých.
Školáci se na táboře projedou také na kolech či na raftech. Loni ujeli na kolech 120 kilometrů. Na rafty nemusejí chodit daleko, rybník mají přímo za stany. "Na raftu jsem se nebála. Snažila jsem se pádlovat, ale stejně jsme se točily," popisovala sedmiletá Natálka.

Na chmury mají stejskací čajíček
Natálce se na táboře líbí, stýská se jí ale po rodičích. Ina to jsou však na táboře připraveni. "První dva dny dáváme malým dětem stejskací čajíček," vysvětlil Aleš Kučera. Nejmladšími účastníky tábora jsou prvňáci.
Pro malé školáky může být problémem i špatné počasí. "Když byla v noci bouřka, bála jsem se a zdály se mi strašidelné sny," svěřila se devítiletá Natálie. Po několikadenních lijácích se navíc stany mohou promočit. V takovém případě se děti uchýlí do tepla lovecké chaty.
Někteří táborníci jsou hudebně nadaní. Sourozenci Petr a Lenka hrají na lesnici, což je hudební nástroj podobný lesnímu rohu. Rodiče Petra a Lenky jsou myslivci. K nástroji mysliveckých trubačů je přivedla matka. "Když mi mamka řekla, že budu hrát na lesnici, nevěděl jsem, co to je," vzpomínal třináctiletý Petr. Na táboře sourozenci troubí večerky.
Myslivecký tábor je u rybníku Šanovec už devatenáctým rokem, zda děti přijedou na stejné místo i příští rok, zatím nikdo neví. Lovecká chata, která patří Městským lesům, bude možná stržena. Na jejím místě by pak vyrostlo občerstvení pro cyklisty.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.