Přihlásit

Dětský den s myslivci v Grygově měl velký úspěch (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V našem mysliveckém sdružení Grygov - Vsisko - Nový Dvůr již několik let úspěšně dodržujeme hezkou tradici. Poslední školní den před vysvědčením věnujeme dětem ze zdejší základní školy. Největší zásluhu o tuto osvětu má myslivecký hospodář Arnošt Vodička. Nejinak tomu bylo i letos. Ráno 28. června2 012 začalo pro nejednoho školáka v Grygově více než zajímavě. Místo do školy zamířily děti v doprovodu učitelek do místní sokolovny a shromáždily se v tělocvičně. Zde jim zkušení myslivci udělali krátkou, ale zajímavou přednášku o zvěři, která se vyskytuje v našem okolí, o mysliveckých tradicích nebo o lovech. Poutavé byly rovněž ukázky zbraní v podání pana Koutného. Největší popularitu si ale vysloužili naši čtyřnozí pomocníci, borderteriér Gofi Libora Teplíčka a krátkosrstá ohařka Sany Jana Vaňka, kteří zde nesměli chybět. Oba se díky své milé, přátelské a přítulné povaze stali miláčky dětí.
Gofi předváděl na nedalekém hřišti cviky poslušnosti a přinášení kozlíku. Sany a její cvičitel sice improvizovaně, ale názorně vysvětlili a ukázali, jak probíhá šoulačka a dohledávka spárkaté zvěře. Oba pejsci byli oceněni potleskem a později pohlazením nadšených dětí. Zájemci ze třetí, čtvrté a páté třídy se také zúčastnili střelecké soutěže ze vzduchovky. Vítězové jednotlivých kategorií obdrželi diplom. Zajímavé bylo, že si lépe vedla děvčata než hoši. Že by naše řady rozšířily v budoucnu ženy? To, že se snaha myslivců neminula účinkem, bylo znát z množství dotazů. Stále bylo nač odpovídat, co vysvětlovat a objasňovat. Akci jsme opouštěli s příjemnými a pozitivními pocity. Nyní víme, že jsme zaseli malé semínko lásky k přírodě, ke zvěři a ke krajině. Možná z něj jednou vyroste velký strom. Věřme, že dětské dny v Grygově budeme i nadále pořádat. Jednou ale předáme štafetu jiným. Možná právě těm, kteří nás poslouchali v tělocvičně.
Autor: Ing. Libor Teplíček

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.